Skip to content

Geld voor agri-start-ups niet naar vrouwen

Updated on:
Bedrijven
Nieuws

Investeringen in agrifoodtech-start-ups bereiken nauwelijks start-ups die opgericht zijn door een vrouw. Dat blijkt uit een onderzoek van AgFunder, The New Food Economy en KK&P.

Volgens het onderzoek ging in 2018 3% van het geïnvesteerde kapitaal naar start-ups die door een vrouw zijn opgericht. 5% ging naar start-ups met ten minste één vrouwelijke oprichter. “Meer en meer durfkapitaal wordt geïnvesteerd in de sector, maar het bereikt een van de leidende groepen ondernemers, vrouwelijke oprichters, niet”, zo schrijft het rapport.

Beginfase start-up

Agrifoodtech is een snel groeiende sector. Sinds 2012 is $ 56 miljard geïnvesteerd in agrifoodtech-start-ups. 2018 was een recordjaar met $ 16,9 miljard geïnvesteerd vermogen: een toename van 43% ten opzichte van een jaar eerder. In 2018 werd 16% van de deals gesloten met start-ups met ten minste één vrouwelijke oprichter. Start-ups met enkel vrouwen aan het roer waren goed voor 7% van de deals.

Opvallend is dat vrouwen in de beginfase van een start-up wel meer geld binnenhalen dan andere start-ups, maar dat dit een fase later volledig anders is. Hoe ‘ouder’ een start-up, hoe moeilijker het wordt een groter bedrag binnen te halen.

Vooroordeel

Een van de onderzoekers, Karen Karp, besprak de resultaten van het onderzoek op het Women in Food and Agriculture evenement, dinsdag in Amsterdam. “Voor het eerst hebben we met dit onderzoek in kaart kunnen brengen wat de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen bij investeringen in agrifood-start-ups.” Het onderzoek bevestigt volgens haar het vermoeden dat investeerders een, bewust of onbewust, vooroordeel hebben over vrouwelijke ondernemers, waardoor ze makkelijker investeren in een start-up geleid door een man.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin