Gelderland sluit aanval door goudjakhals niet uit

03-11-2020 | Laatste update op 12-01 | |
Een wolf op de Veluwe. Gelderland sluit niet uit dat er ook een goudjakhals actief is in de provincie. - Foto: ANP
Een wolf op de Veluwe. Gelderland sluit niet uit dat er ook een goudjakhals actief is in de provincie. - Foto: ANP

Twee schapenhouders in de Ooijpolder (Gld.) troffen afgelopen week vijf gedode schapen aan.

De gebiedscommissie ‘Preventie Wolvenschade Gelderland’ schreef veehouders in de regio nadien een brief met daarin de oproep om vee goed te beschermen. Niet alleen tegen een aanval van een wolf, maar ook noemde provincie de mogelijkheid dat een goudjakhals de boosdoener kan zijn. Voor schade aangericht door deze diersoort bestaat nog geen vergoedingsregeling. Mocht uit DNA-onderzoek blijken dat het om een goudjakhals gaat, dan vraagt dat volgens provincie om ‘uitlegbaar maatwerk’.

Goudjakhals actief in grensgebied Duitsland

Reden dat de goudjakhals als optie genoemd wordt is de aanwezigheid van het dier in het Duitse Kranenburg (Kreis Kleve), net over de grens bij Groesbeek (Gld.). Uit DNA-onderzoek blijkt dat het dier eind september zes schapen gedood heeft. Het is de eerste keer dat het dier in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gesignaleerd is, zo meldt het deelstaatministerie voor Natuur en Milieu.

DNA-sporen

De goudjakhals draagt inmiddels de code GG010M. Volgens het Duitse ministerie doodde het dier ‘hoogstwaarschijnlijk’ ook twee andere schapen in hetzelfde gebied. Genetische bemonstering was niet meer mogelijk omdat de kadavers al waren geruimd. Ook zijn er DNA-sporen van het dier op een reekalf gevonden.

Al eerder waargenomen in Nederland

In Nederland is het dier de laatste tientallen jaren een paar keer waargenomen. In 2016 en 2017 gebeurde dat op de Veluwe. Eind november vorig jaar heeft een wildcamera in Drenthe een exemplaar vastgelegd. De goudjakhals behoort tot hetzelfde geslacht (Canis) als de wolf en leeft ook in roedels. Jagen op prooien doen zij vaak alleen, maar ook wel in roedelverband. Ondanks van de jakhals bekend is dat zij minder schade veroorzaken aan vee dan wolven, staan lammeren, kalveren en veulens ook bij dit dier hoog op de menukaart.

Essink
Stefan Essink Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.