Geldkraan langer open na vertrek Weidmann?

Foto: ANP
Foto: ANP

Jens Weidmann vertrekt per 31 december 2021 voortijdig als president van de Deutsche Bundesbank.

Dat zorgt voor enige onrust in Duitsland en de financiële wereld. Weidmann gold als een krachtig tegenstander van de voortdurende financiële steun door de ECB via de opkoopprogramma’s en de lage (negatieve) rentestanden. Wat Weidmann betreft zou er veel eerder een eind moeten komen aan de huidige omvang van de stimuleringspakketten. In ieder geval eerder dan vele andere bestuurders van de ECB willen. En meer dan andere bestuurders gold hij als voorstander van een zuinige begrotingspolitiek, inclusief het in de hand houden van de inflatie.

Oplopende inflatie

Medestanders had Weidmann vooral in bestuurders als Klaas Knot van de Nederlandse Bank en andere ‘zuinige landen’ in de eurozone. In augustus waarschuwde Weidmann al openlijk voor de oplopende inflatie. Prijzen kunnen veel sneller gaan stijgen dan verwacht, gaf Weidmann aan in een interview met zondagskrant Welt am Sonntag. Inmiddels is duidelijk dat de prijzen inderdaad sneller stijgen dan enkele maanden geleden nog gedacht. Dat gebeurt op meerdere niveaus in de economie, en wordt extra aangewakkerd door een ongekende stijging van de energieprijzen.

Opvolger voor de financiële havik Weidmann

Duitsland is als geen ander land beducht voor een oplopende inflatie. Dat geldt eigenlijk voor alle politieke partijen en de gehele bevolking. Een complicatie voor de snelle benoeming van een opvolger voor Weidmann is dat er een nieuwe regering wordt gevormd na de verkiezingen van eind september. De huidige regeringspartij CDU/CSU van vertrekkend bondskanselier Merkel verloor fors en valt buiten de boot. Een nieuwe regering is in de maak, bestaande uit de sociaaldemocratische SPD, De Groenen en de liberale FDP. Maar het kan nog wel tot eind november duren voor er een akkoord ligt. De grote vraag is dan ook wanneer een opvolger voor de financiële havik Weidmann wordt benoemd. En of er onder invloed van de SPD geen voordracht komt van iemand die wat soepeler staat tegenover de stimuleringspolitiek van de ECB.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink Redacteur
Meer overBeheer