Gele uien ineens duurder dan rode in supermarkt

14-03 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Gele uien stijgen op dit moment sterk in prijs in de supermarkt. De rode exemplaren daarentegen blijven stabiel of zijn juist net in de aanbieding. Het verschil tussen beide uien is ook in de supermarkt ineens heel groot.

Gele uien zijn in korte tijd gestegen van € 1,29 naar € 1,55 per kilo. Albert Heijn en Jumbo verhoogden hun prijzen op dinsdag 14 maart nog eens met 14 cent en hebben de gele uien inmiddels in het schap liggen voor € 1,69 per kilo. Supermarkt Plus en een aantal andere kleinere supermarkten blijft nog wat achter en verkopen de uien voor € 1,55 per kilo.

De prijs van rode uien stabiliseert bij AH en Jumbo op € 1,45 per kilo. Plus en een aantal andere kleinere supermarkten hebben deze uien voor 99 cent per kilo te koop.

Telersprijzen

In de telersprijzen is al een langere tijd sprake van een groot verschil in de prijzen van rode en gele uien. Normaal gesproken is rood duurder, maar dit seizoen is het beeld compleet omgedraaid. Rode uien brengen zo’n 40 cent per kilo op, terwijl de prijzen van de gele uien zijn doorgeschoten naar zo’n 80 cent per kilo. De beurs in Leeuwarden noteerde afgelopen vrijdag zelfs 95 cent per kilo. De extreem hoge prijzen zijn het resultaat van een grote vraag in een markt met een krap aanbod.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer