Gelijke kalverprijzen ondanks kleiner aanbod

26-01 | |
Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

Het aanbod van nuchtere kalveren neemt af. Dat was op de veemarkt in Purmerend al merkbaar.

Er werden 441 dieren aangevoerd. Dat waren er 57 minder dan de week ervoor. De prijzen voor de kalveren bleven stabiel. Veemarkt Leeuwarden heeft de noteringen vorige week flink bijgesteld. De notering zat te laag, maar na correctie heeft de noteringscommissie de prijzen alsnog met € 10 per dier verlaagd om het negatieve sentiment in de handel te benadrukken. Een zwartbont stierkalf noteerde vorige week € 55 tot € 65 per dier. Dat is uiteindelijk € 5 meer dan de week ervoor.

Vraag blijft uit

De vraag naar kalveren is nog steeds slecht. Het vooruitzicht op fors hogere voerkosten en een onzekere opbrengstprijs voor de kalveren als ze worden geslacht, maakt het dat er flinke weerstand is op de nukaprijzen. Ook in buurland Duitsland zijn de kalveren moeilijk verkoopbaar. Hier blijft het aanbod ook nog relatief hoog, waardoor prijzen onder druk blijven staan.

In Nederland is het spannend hoe de handel zich ontwikkelt. Aan de ene kant het kleinere aanbod van kalveren, terwijl aan de vraagkant nog steeds met de rem erop wordt gekocht. Voor de komende week lijkt een stabiele prijs het meest voor de hand liggend. Echte prijsverhogingen in de nukahandel lijken voorlopig nog niet aan de orde.

Prognose: moeizaam stabiele prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkeman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.