Gelukszoekers vangen nu bot op vleeskuikenmarkt

Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

De vleeskuikenmarkt is in balans.

Volgens slachterijen had er nog wel wat meer leven in de brouwerij mogen zijn, maar over het grote geheel gezien is de tijd gunstig en loopt de handel goed. De import van kip uit Oost-Europa komt langzaam weer wat op gang, waardoor slachterijen een wat meer afwachtende houding merken bij hun klanten. Dat remt de markt van het geslachte product en daarmee het verhogen van verkoopprijzen enigszins.

Goede vraag naar kip

Maar bij mooi zomerweer en voetbalwedstrijden staat de barbecue geregeld te roken. En dat is ook gunstig voor de vraag naar kip. En die vraag is volgens pluimveehouders groot. Zij merken dat pas geleverde koppels met goede groeiresultaten erg gewild zijn. Ook halen ze het argument aan dat grossiers hun afnemers van kip 40% minder leveren omdat er niet genoeg te verkrijgen is.

In zo’n markt is het vreemd dat de noteringen van vrije kuikens gelijk blijven. Volgens handelaren is er voldoende kip te krijgen om in de vraag te voorzien, maar is er ook zeker geen overschot. Het aanbod is eerder iets aan de krappe kant, dan dat er kip over is.

Maar het tekort is generiek niet zo groot dat niet in de vraag voorzien kan worden. Individueel kan dit wel het geval zijn. Prijskopers die makkelijk van de ene naar de andere aanbieder schieten, worden er nu mee geconfronteerd dat ze geen product kunnen kopen. Een gezonde marktsituatie, volgens handelaren, omdat dergelijke ‘gelukszoekers’ nu moeten kiezen tussen lege handen of tekenen voor afname op langere termijn.

De Barneveldse noteringen van vrije kuikens staan voor de vierde week op rij op € 0,90 tot € 0,92 per kilo levend gewicht. En ook in België verandert er niets aan de kuikenprijzen. Zowel de notering voor vrije kuikens in Deinze (0,95 tot € 0,97 per kilo) als de contractprijs ABC (€ 0,92) muteren prijshoudend.

Naar verwachting zetten de Nederlandse contractnoteringen hun licht stijgende prijslijn ook deze week door. De prijsstijgingen zijn nodig om de nood van de hoge voerkosten enigszins te dempen.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer