Skip to content

Gemeente Haaren en boeren starten agrarische proeftuin

Updated on:
Business
Nieuws

De Noord-Brabantse gemeente Haaren wil samen met boeren in Helvoirt een grote agrarische proeftuin starten.

In een samenwerking met 16 boeren die in totaal 33 hectare gemeentegrond via pacht in gebruik hebben tussen het Drongelens kanaal en Giersbergen gaat Haaren dat doen. Partijen krijgen daarbij ondersteuning van het Louis Bolk Instituut.

Grond, biodiversiteit en waterhuishouding verbeteren

In eerste instantie was het de bedoeling op deze gemeentegronden een zonnepark aan te leggen. De kosten van de verbinding van het zonnepark met het energienetwerk bleken echter zo hoog dat het niet rendabel bleek. Het gebied bij Helvoirt bestaat uit zandgrond en wordt nu vooral benut voor het telen van maïs. De drie partijen willen er de grond, de biodiversiteit en de waterhuishouding verbeteren. Dat kan onder meer door te wisselen in de gewassen die er geteeld worden.

Speciale stroken

Daarnaast komen er speciale stroken waar flora en fauna de ruimte krijgen om een verbinding te maken met de ongeveer 40 hectare omringende natuur van Natuurmonumenten. Haaren hoopt dat op termijn ook de natuurorganisatie mee gaat doen aan de proeftuin en dat meer boeren het voorbeeld volgen.

Snel delen

Afbeelding
Eric Beukema

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin