Gemeente mag nieuwe snackbar naast school weren

02-12-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Gemeenten krijgen de wettelijke mogelijkheid om nieuwe snackbars te weren uit wijken waar al een groot aanbod aan ongezond voedsel is, of uit de directe omgeving van scholen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft hierover een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.

De staatsecretaris zei in maart al dat hij de ‘wildgroei’ aan fastfoodrestaurants aan banden wilde leggen. Het is een van de maatregelen die hij wil nemen om overgewicht tegen te gaan. Een op de zeven kinderen is veel te zwaar, en in sommige arme wijken is dat zelfs een op de drie. Van Ooijen schetste destijds het beeld dat ouders en kinderen in sommige buurten nu al door “een haag van verleidingen” moeten fietsen om van huis naar school te komen en weer terug. Het is nog niet de bedoeling dat gemeenten in dat ongezonde aanbod kunnen gaan snoeien, wel dat zij uitbreiding ervan kunnen tegengaan, zo meldt ANP.

‘Geen cijfermatige onderbouwing’

ProFri, de vakvereniging van frituurbedrijven, laakt het wetsvoorstel. “Dit is gebaseerd op grachtengordelpolitiek, mensen die elkaar napraten op basis van particuliere meningen. In de onderliggende rapporten ontbreekt élke cijfermatige onderbouwing voor dit beleid”, aldus directeur Frans van Rooij. Hij is op zijn zachtst gezegd not amused en zegt: “Onze branche wordt weer eens misbruikt om snel te scoren.” De voorzitter onderkent dat overgewicht een probleem is. “Maar het is algemeen bekend dat obesitas veel meer te maken heeft met sociale problematiek, te weinig beweging en de totale levensstijl van jongeren dan met het type voeding dat jeugd tot zich neemt.”

Noordzij
Wendy Noordzij Freelance redacteur


Beheer