Gemeente mag opruimen drugslab op eigenaar verhalen

12-05 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De eigenaar van een verhuurd perceel dat als hennepplantage of drugslaboratorium is gebruikt, kan door de gemeente worden aangesproken voor de opruimkosten.

Dat stelt de Raad van State in een zaak tussen de eigenaar van een stal met mestkelders in de gemeente Voorst (Gld).

In de verhuurde schuur werd zonder dat de eigenaar daar weet van had een hennepplantage en een drugslaboratorium geëxploiteerd. De afvalstoffen van het productieproces werden in de mestkelders geloosd en van daaruit in het riool. Nadat de illegale activiteiten waren ontmanteld, deed de Omgevingsdienst Veluwe IJssel onderzoek naar mogelijke vervuiling. Daarbij bleek dat vloeren van drie productieruimten besmet waren, evenals de mestkelders.

Verantwoordelijkheid eigenaar

De gemeente liet de vervuiling opruimen op kosten van de verhuurder van de schuur. Kosten: bijna € 30.000. Die kosten zijn zo hoog dat de eigenaar zegt die alleen te kunnen betalen door de eigen woning te verkopen en verder op het bestaansminimum te leven. De rechter constateert echter dat de schuldenproblematiek niet ontstaat door de gemeentelijke rekening, maar onder andere ook door belastingschulden. Dat de eigenaar als verhuurder niet wist van de illegale activiteiten neemt niet de verantwoordelijkheid weg die eigenaar en verhuurder van de schuur heeft voor wat er op het perceel gebeurt, aldus de rechter. De eigenaar heeft niet de maatregelen getroffen om nadelige effecten voor het milieu te voorkomen, te beperken en ongedaan te maken, stelt de Raad van State.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.