Gemeente Venray dreigt Vreba Melkvee met dwangsom

09-09-2021 | |
Tankruimte op het melkveebedrijf Vebra Melkvee. De melk wordt nu op het bedrijf gescheiden in room en magere melk. Vreba wil ook lactoferrine gaan produceren. - Foto: Hans Prinsen
Tankruimte op het melkveebedrijf Vebra Melkvee. De melk wordt nu op het bedrijf gescheiden in room en magere melk. Vreba wil ook lactoferrine gaan produceren. - Foto: Hans Prinsen

Vreba Melkvee moet stoppen met melkverwerking op het bedrijf in Vredepeel (L.). Dat heeft de gemeente Venray aan Vreba Melkvee laten weten.

Het grootste melkveebedrijf van Nederland krijgt twee maanden de tijd om de melkverwerking van duizenden koeien te beëindigen en een alternatief afzetkanaal voor de melk te regelen. Over twee maanden controleert de gemeente Venray of dat is gebeurd. Wanneer Vreba Melkvee dan niet is gestopt met de verwerking van de melk krijgt het een dwangsom opgelegd.

Familie Van Bakel reageert verbaasd

Het melkveebedrijf van de familie Van Bakel reageert verbaasd en zegt niet te zijn geïnformeerd over het besluit van de gemeente Venray. “Ik heb geen brief gehad”, aldus René van Bakel. Volgens Van Bakel zijn ze nog volop in overleg met de gemeente. Verder wil hij niet via de media met de gemeente Venray praten. De gemeente Venray laat in een reactie weten dat het besluit zowel schriftelijk als mondeling is meegedeeld aan Vreba Melkvee.

Als Venray voet bij stuk houdt en Vreba moet stoppen met de melkverwerking kan het bedrijf de melk elders kwijt. “Dat is geen enkel probleem met de markt zoals die nu is”, aldus Van Bakel.

Vreba Melkvee verwerkt al jaren de eigen melk op het bedrijf, die daarbij wordt gescheiden in magere melk en room. Die room gaat naar banketbakkers en andere voedselproducenten. Zuivelverwerking is volgens het bestemmingsplan echter niet toegestaan op het melkveebedrijf. De gemeente heeft nu besloten dat hier een eind aan moet worden gemaakt.

Lees verder onder de foto.

Luchtopname van Vreba Melkvee in Vredepeel (L.). - Afbeelding: PDOK.nl
Luchtopname van Vreba Melkvee in Vredepeel (L.). - Afbeelding: PDOK.nl

Start productie lactoferrine

Het melkveebedrijf Vreba Melkvee wil bovendien op het erf beginnen met de productie van lactoferrine, een melkeiwit dat onder andere wordt toegevoegd aan kindervoeding. De gemeente Venray had eerder al laten weten dat het vooralsnog weigert om mee te werken aan een lactoferrinefabriek in Vredepeel. Ook voelt Venray niets voor uitbreiding van het bouwvlak van het melkveebedrijf van de huidige 9 naar 16 hectare, waar Vreba Melkvee om had gevraagd met het oog op de voorgenomen groei.

De gemeente heeft eerder dit jaar ‘illegale gebouwen en activiteiten’ geconstateerd bij Vreba Melkvee. Daarbij ging het onder andere om de huidige melkverwerkingsinstallatie, sleufsilo’s en foliebassins waarvoor vergunningen ontbreken en die soms helemaal of gedeeltelijk buiten het daarvoor bestemde bouwvlak staan.

Vreba Melkvee had, naast uitbreiding van het bouwvlak en een vergunning voor de lactoferrinefabriek, bij de gemeente een verzoek ingediend om deze bouwwerken te legaliseren. Daar hoeft het melkveebedrijf niet op te rekenen. Venray is ook niet van plan om enkele foliebassins en een sleufsilo te legaliseren. Die moeten worden weggehaald.

Vogelaar


Beheer