Doorgaan naar artikel

Gemiddelde grondprijs grasland stijgt naar record

Het gros van het verhandeld areaal landbouwgrond in april is grasland. - Foto: Michel Zoeter premium

Het gros van het verhandeld areaal landbouwgrond in april is grasland. - Foto: Michel Zoeter

Gemiddeld is er nog nooit zoveel voor een hectare grasland betaald.

De gemiddelde prijs voor bouwland is in april met ruim € 10.000 gedaald naar € 70.505 per hectare. Grasland werd € 3.200 duurder en komt op € 67.745 per hectare. De gemiddelde maandprijs voor grasland overtreft daarmee het vorige record van € 67.304 in januari van dit jaar. Dit blijkt uit cijfers van het kadaster.

Het kadaster registreerde in de maand april de verkoop van 573 hectare in de categorie agrarische grond. Door de betaalde lagere prijzen voor bouwland zakte de gemiddelde grondprijs met iets meer dan € 2.000 naar € 68.925 per hectare.

Lees verder onder de grafiek

Gros verhandeld areaal is grasland

Het gros van het verhandeld areaal landbouwgrond in april is grasland; 323 hectare. En hoewel er in de Friese Weidestreek en De Wouden ruim 73 hectare grasland van eigenaar is gewisseld voor gemiddeld minder dan € 46.500 per hectare, steeg landelijk het gemiddelde prijsniveau naar een nieuw record. De verkoop van 39 hectare in het Noord-Hollandse West-Friesland leverde daaraan een flinke bijdrage met een gemiddelde prijs van bijna € 86.000 per hectare. Dat vanwege het aandeel in de totale verkoop vorige maand, want het gemiddelde prijsniveau in april lag in deze streek zo’n € 7.000 lager dan het gemiddelde in de afgelopen zes maanden.

Iets zuidelijker, in Waterland en de Noord-Hollandse Droogmakerijen, werd daarentegen 20,5 hectare grasland verhandeld voor veel hogere prijzen dan gemiddeld in het afgelopen half jaar. Ook in Salland en Noord-Limburg werd grasland voor veel hogere prijzen verhandeld dan de prijzen in de voorafgaande maanden.

Bij bouwland valt vooral de verkoop van ruim 14 hectare in de Oostelijke bouwstreek in Groningen op. Die grond bracht amper € 32.000 per hectare op, blijkt uit cijfers van het kadaster. Dat had veel invloed op de uiteindelijke landelijke maandprijs, want in totaal registreerde het kadaster minder dan 144 hectare verhandelde bouwland in april. De meeste hectares werden in Drentse Veenkoloniën en Hondsrug verkocht voor net iets minder dan € 73.000 per hectare. Deze prijs ligt een fractie onder het gemiddelde berekend over zes maanden.

Prognose: stabilisering prijzen.

Prijsinformatie over landbouwgrond vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin