Gemiddelde grondprijs laat in 2021 geen rimpeling zien

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Je kunt er een waterpas langs leggen. Zo vlak loopt de gemiddelde prijsontwikkeling van agrarische grond begin dit jaar.

Daarmee is voorlopig even een eind gekomen aan een periode van anderhalf jaar waarin de prijzen maandelijks flink schommelden. Het is relatieve rust, want als je wat verder kijkt, zijn er wel de nodige bewegingen. De prijsvorming bij grasland is bijvoorbeeld eerder vals plat. Elke maand komt er een klein beetje bovenop de gemiddelde prijs voor grasland, zo valt op te maken uit cijfers van het Kadaster. Bij bouwland loopt de prijs allerminst vlak. Rond de jaarwisseling werd volgens Kadaster-gegevens zo rond de € 75.000 per hectare betaald. In april zakte deze prijs naar zo’n € 70.000 per hectare. Dat maakt toch een behoorlijk verschil.

Prijzen agrarische grond stijgen nog steeds

Ondanks de prijsdaling bij bouwland moet echter worden vastgesteld dat de prijzen voor agrarische grond nog steeds stijgen. Zo ligt de prijs voor grasland in Nederland al vijf maanden boven de € 60.000 per hectare. En dat is nog niet eerder voorgekomen. Het is nog maar zo’n vijf jaar geleden dat voor grasland de grens van € 50.000 werd gepasseerd.

Prijssprong grasland

Over het eerste kwartaal van dit jaar komt de gemiddelde prijs van grasland uit op bijna € 63.000 per hectare. Een jaar geleden werd in dezelfde periode € 59.000 betaald voor dezelfde oppervlakte. Daaruit valt op te maken dat grasland wat prijzen betreft afgelopen jaar een beste sprong heeft gemaakt. Als je de eerste kwartalen van de afgelopen jaren zo op een rij zet, valt dat des te meer op. Meestal zie je een prijsverhoging van € 1.000 tot € 2.000 op jaarbasis. Dus nu er ineens een gat is overbrugd van € 4.000 in een jaar tijd dan is dat opvallend veel. Het is al wel een keer eerder gebeurd. In het kwartaal voorafgaande aan de afschaffing van de melkquotering schoot de prijs voor grasland ineens met € 6.000 omhoog ten opzichte van een jaar eerder.

Maisland

De relatief grote stap die in de aankoop van grasland is gezet in het afgelopen jaar heeft er ook toe geleid dat het prijsverschil met maisland een stuk kleiner is geworden. Vanaf winter 2019 tot herfst 2020 bracht maisland gemiddeld zo’n € 8.000 per hectare meer op dan gras. Inmiddels is dit gat verkleind naar zo’n € 3.500 per hectare.

Meer dan € 70.000

Voor bouwland werd afgelopen winter voor deze grond zo’n € 75.000 per hectare betaald. In maart begon het prijspeil al wat te zakken en vorige maand werd de prijs nog iets verder teruggeschroefd. Daarmee is zo’n € 5.000 van de prijs afgegaan. Maar in de afgelopen zes maanden werd steevast meer dan € 70.000 per hectare betaald. En dat is nog niet eerder gebeurd.

De gemiddelde maandprijs die door het Kadaster wordt berekend, is in het verleden voor bouwland wel eens boven de € 80.000 of zelfs € 90.000 per hectare gekomen, maar nog niet eerder bleef de prijs zes maanden aan één stuk boven de € 70.000.

Ramaker
John Ramaker RedacteurBeheer