Doorgaan naar artikel

Gemiddelde melkprijs Europa zakt € 0,44

De daling is vooral door lagere melkprijzen in het noorden van Europa en in Ierland. Foto: Canva

De daling is vooral door lagere melkprijzen in het noorden van Europa en in Ierland. Foto: Canva

De gemiddelde Europese melkprijs daalt in juli met € 0,44 en komt uit op € 42,39 per 100 kilo melk. Dat blijkt uit de maandelijkse rapportage van EDF-ZuivelNL internationale Melkprijsvergelijking.

Die daling is in vergelijking met een maand eerder. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar is de melkprijs inmiddels € 9,40 lager. Deze daling is vooral door lagere melkprijzen in het noorden van Europa en in Ierland, als gevolg van een mindere vraag in de markt.

Grootste daling in Duitsland en Ierland

De grootste daling is bij het Duitse Hochwald opgetekend, die € 3 van de melkprijs haalde. Die komt uit op € 42,06 per 100 kilo. Het Ierse Glanbia komt in juli uit op € 36,71, na een prijsdaling van € 2,51. Met deze melkprijs betaalt de zuivelonderneming bijna het minst in de vergelijking uit. Dairygold, ook uit Ierland, betaalt in juli € 36,65 per 100 kilo melk.
Melkveehouders in Frankrijk en Spanje zitten aan de goede kant van de streep. Na weliswaar € 0,27 te zakken in de uitbetalingsprijs, betaalt Capsa Food nog € 54,07 per 100 kilo uit. Valio in Finland houdt de melkprijs gelijk en betaalt € 50,34 per 100 kilo melk uit. FrieslandCampina houdt de melkprijs ook stabiel, maar staat volgens de berekeningen in het rapport in de middenmoot van verwerkers met € 41,09.

Franse zuivelverwerkers plussen

Opvallend is dat alle Franse zuivelverwerkers bijna allemaal plussen en meer dan € 44,15 per 100 kilo melk uitbetalen. Melkveehouders die aan Sodiaal leveren zitten het beste met een prijsverhoging van € 1,94 tot een melkprijs van € 46,59. In Nieuw-Zeeland en de VS is de uitbetaling verder gezakt. Fonterra betaalt in juli omgerekend € 28,89 uit en klasse III-melk in Amerika levert melkveehouders nog net € 32 per 100 kilo melk op.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin