Gemiddelde weekvolume uienafzet loopt op

28-09 | |
Uien in kleinverpakking voor export. - Foto: Mark Pasveer
Uien in kleinverpakking voor export. - Foto: Mark Pasveer

De Nederlandse uienexporteurs weten de extra verwerkingscapaciteit goed te benutten en dat is terug te zien in de afzetcijfers.

De gemiddelde weekafzet ligt in de eerste tien weken van het huidige afzetseizoen op 24.579 ton. Dat is 11% meer dan het gemiddelde weekvolume vorig jaar in dezelfde periode (22.139 ton). Vergeleken met week 27 tot en met week 36 in 2020 werd een kwart meer uien gemiddeld per week afgezet (19.540 ton).

Het gemiddelde weekvolume uien dat wordt afgezet neemt toe. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis op basis van exportcijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau. Zo zijn meer uien naar Senegal, Maleisië, Nicaragua, Gambia en de Dominicaanse Republiek gegaan dan een jaar geleden. Senegal heeft deels meer uien ontvangen omdat vorig jaar de grens voor importuien later opende.

245.787 ton uien afgezet tot en met week 36

In totaal zijn dit seizoen 245.787 ton uien afgezet tot en met week 36. De uien gingen die week naar 83 verschillende landen. De weekafzet in week 36 was ruim 32.500 ton uien. Senegal, Ivoorkust en Groot-Brittannië waren de belangrijkste afnemers van Nederlandse uien met respectievelijk 7.678 ton, 5.416 ton en 3.044 ton.

Polen ontving met ruim 3.400 ton zo’n 1.800 ton meer uien dan de voorgaande twee seizoenen. Dat haalt de bodem in Nederland uit de markt. Ook zijn wat uien naar Brazilië gegaan, maar dat gaat om slechts 722 ton. Er zijn zover geen misoogsten elders in de wereld, waardoor bepaalde landen meer uien vragen dan normaal.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer