Doorgaan naar artikel

Genoeg vleesvarkens beschikbaar in korte weken

Varkens die nu worden aangevoerd bij slachterijen komen niet meer als varkensvlees op de paastafel terecht. - Foto: Canva/mphillips007 premium

Varkens die nu worden aangevoerd bij slachterijen komen niet meer als varkensvlees op de paastafel terecht. - Foto: Canva/mphillips007

Begin deze week liep de markt voor vers varkensvlees nog vlot, maar varkens die nu worden aangevoerd bij slachterijen komen niet meer op de paastafel terecht. Sowieso is de kooplust rond deze Pasen volgens slachterijen minder groot dan eerdere jaren.

‘Rustig’ is het woord dat varkenshandelaren dan ook het meest noemen om de stemming op de varkensmarkt te omschrijven. Het aanbod van varkens is daarbij voldoende om in de vraag te voorzien, maar ook niet overdreven.

Echter, doordat er deze en komende weken geregeld een werkdag uitvalt, zijn er minder varkens nodig. Daardoor kabbelt de markt door op een prijspeil dat duidelijk hoger ligt dan afgelopen jaren. Vion blijft staan op € 2,38 (€ 2,138 ex btw) en Van Rooi Meat en Compaxo maken pas op de plaats op € 2,13 per kilo geslacht gewicht.

Slachterijen nemen geen gas terug

Aan de andere kant is het ook niet zo dat slachterijen gas terugnemen in de productie. Compaxo slacht zelfs ook op zaterdag. En dat zien handelaren als een teken dat slachterijen niet aan de varkens verliezen, want dan strepen ze deze werkdag met hogere uurlonen en keuringskosten al snel weg.

Handelaren merken wel verstoring op de Duitse markt door gedoe over kredietverzekeringen bij Vion. De Duitse afzet is vaak coöperatief geregeld. Daarbij schrijven de statuten vaak voor dat leveringen alleen mogen plaatsvinden als ze verzekerd zijn. Er is één kredietverzekeraar die varkens naar Vion niet meer verzekert, andere maatschappijen doen dat nog wel. Volgens Vion in Duitsland heeft het daarom geen invloed op de productie, en slacht het bedrijf nog altijd gewoon de aantallen die het kan vermarkten.

Geruchten hebben nog geen invloed op prijs

Concurrenten maken in de prijsonderhandelingen gebruik van de geruchten door erop te wijzen dat ze ruim voldoende varkens aangeleverd krijgen omdat er ook Vion-varkens aan hun lijn komen. Dat heeft echter nog geen invloed op de prijs. Net als in Nederland blijft ook in Duitsland de varkensprijs staan. Zowel de VEZG als de grote slachterijen noteren € 2,33 per kilo geslacht gewicht.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin