Geopolitieke onrust houdt graanprijzen volatiel

03-08 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Graanprijzen op lokale markten blijven volatiel. De graanbeurs in Groningen verhoogde eerder deze week de notering voor voertarwe en voergerst met € 4 naar respectievelijk € 304 en € 284 per ton.

De verwerkende industrie is erg afwachtend om graan te kopen. De Hamburgse voertarwenotering daalde deze week met € 1 naar € 335 per ton. Fysieke handel is lastig omdat de prijzen per dag veranderen.

Licht prijsherstel

De Amerikaanse graanmarkten reageerden 2 augustus met lagere prijzen door de geopolitieke spanningen in de wereld. Maar woensdag 3 augustus herstelden de prijzen bij beursopening alweer licht. Door het hoge prijsniveau van tarwe en mais zijn veel speculanten actief, waardoor prijzen sneller heen en weer bewegen.

Het bezoek van Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aan Taiwan ligt gevoelig omdat China de onafhankelijkheid van Taiwan niet erkent. Als gevolg hiervan zijn de spanningen tussen de VS en China opgelopen. Op de Amerikaanse termijnmarkten bewogen graannoteringen op 2 augustus omlaag. Woensdag 3 augustus herstelden deze prijzen op de voorbeurs overigens licht.

Eerste schip uit Oekraïne

Ondertussen is het eerste vrachtschip dat begin deze week is vertrokken uit Oekraïne voor inspectie in Turkije aangekomen. De eindbestemming van de ruim 26.500 ton mais is bestemd voor Libanon. Oekraïne heeft aangegeven dat er zeker nog zestien schepen met tarwe en andere landbouwproducten in de havens klaarliggen om te vertrekken.

Het ANP meldt dat Rusland als voorwaarde voor de ‘graandeal’ gesteld dat de handelssancties van onder andere graan en kunstmest die de Russische export belemmeren worden opgeheven. Als niet aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan, dreigt Rusland de graandeal op te zeggen.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer