Geplande verkoop HAK raakt contracten niet

HAK in de supermarkt. De fabriek staat te koop, maar dit heeft richting de teelt (nog) geen gevolgen. Foto: HAK
HAK in de supermarkt. De fabriek staat te koop, maar dit heeft richting de teelt (nog) geen gevolgen. Foto: HAK

De geplande verkoop van groenteconservenfabrikant HAK heeft geen effect gehad op de contracten voor het nieuwe seizoen. Dat zegt Piet van der Burgt van telersvereniging De Schakel.

Investeerder NPM Capital zoekt een koper voor HAK. Het prijskaartje is ongeveer € 135 miljoen. Operationeel verandert vooralsnog niets, zegt directeur Timo Hoogeboom. Dat geldt ook voor de contracten met telers. De Schakel is door afnemer HAK al enkele maanden geleden op de hoogte gesteld van de geplande verkoop. De contractonderhandelingen voor komend seizoen zijn niet beïnvloed, zegt voorzitter Piet van der Burgt van De Schakel. De PlanetProof-inkoopvoorwaarden vragen wel een ruimere onderhandeling op dit moment.

HAK is een geweldig bedrijf, maar iets te klein

Met HAK moeten nog contracten gesloten worden voor specialere teelten als rode kool en spinazie. Deze producten moeten onder PlanetProof geteeld worden, maar over de meerprijs wordt nog gesproken. Onderwerp van gesprek is de gedeeltelijke afname door HAK van grotere percelen. De kosten voor het hele perceel spinazie zijn hoger, maar HAK kan niet alles tegelijk afnemen door de capaciteit, waardoor PlanetProof-spinazie via andere kanalen goedkoper moet worden afgezet. Van der Burgt: “HAK is een geweldig bedrijf, maar de fabriek is eigenlijk iets te klein.”

Hij verwacht niet dat de geplande verkoop de onderhandelingen verder zal raken. Zorgen over de inkoopstrategie onder een nieuwe eventueel buitenlandse eigenaar heeft hij niet.

Zware onderhandelingen door krapte

De Schakel heeft de meeste contracten met verwerkers al wel goedgekeurd. De verwachtingen bij telers waren hoog door een grote vraag naar conservengroente tijdens de coronacrisis. Die verwachtingen zijn niet genoeg uitgekomen, stelt Van der Burgt. “De voorraden waren laag bij de verwerkers, waardoor we konden vragen om een reële prijs. Bij erwten vroegen we 15 tot 20% hogere prijzen, maar is dat uitgekomen op 7 tot 9% meer. Het is hard gespeeld en eigenlijk is het goed dat telers steeds vaker zeggen dat ze het voor die prijs niet kunnen doen vooral bij de korte teelten.”

Tegen inkopers die het dan wel ergens anders gingen halen, hebben we gezegd: Oké, succes ermee

De inkopers zeggen dan ook dat de prijs voor glas, arbeid en blik hoger is en dat de retailprijzen een beperkte stijging mogelijk maken. “Tegen inkopers die het dan wel ergens anders gingen halen, hebben we gezegd: ‘Oké, succes ermee’. Ze kunnen niet zomaar 500 hectare erwten op de vrije markt vinden. Gelukkig zijn we er nog een beetje positief uitgekomen, maar het is geen structurele verhoging natuurlijk. Als je voor teelten drie tot vier keer moet beregenen en de vergoeding is minimaal, dan houdt het een keer op.”

Verheul
Jeroen Verheul RedacteurBeheer