Gerard Kroef (Peka Kroef): ‘Familiebedrijf gaat altijd voor’

26-06 | |
Gerard Kroef: “Alles wat we verdienen, steken we weer in ons familiebedrijf.” - Foto: Van Assendelft Fotografie
Gerard Kroef: “Alles wat we verdienen, steken we weer in ons familiebedrijf.” - Foto: Van Assendelft Fotografie

Aardappelverwerkend bedrijf Peka Kroef uit Odiliapeel – 340 medewerkers, afzet naar 16 landen – viert zijn 50-jarig bestaan. De 78-jarige grondlegger van het familiebedrijf Gerard Kroef is nog volop actief. De fabriek staat op de kavel waar zijn vader ooit aardappels teelde. “Nu staat op dezelfde plek een supermoderne fabriek. Daar ben ik trots op.”

Hij is net terug uit Denemarken en Zweden en laat een foto zien. In het schap Potatisprodukter van de Zweedse supermarkt waar hij binnenliep, liggen vrijwel alleen producten van Peka Kroef. Daar is Gerard Kroef trots op.

Marktleider in gratins

De eerste koelverse aardappelproducten van het aardappelverwerkende bedrijf Peka Kroef uit Odiliapeel (N.-B.) gingen 21 jaar geleden naar Zweden. “En nu hebben we daar een geweldige business, zeker voor onze gratins. In Denemarken idem dito. In dit segment van de markt zijn we daar al jaren marktleider. Mooi toch?”

Maak mijn huidige rol niet te groot in je artikel. Ik draag af en toe een goed idee aan, niet meer dan dat

Nauw betrokken

Kroef (78) is grondlegger van het bedrijf en is nog steeds nauw betrokken bij het reilen en zeilen van de onderneming. Hij reist heel Europa door, onderzoekt het marktaandeel van het bedrijf, bedenkt of er nieuwe kansen zijn en praat met de medewerkers op de eigen verkoopkantoren in het buitenland. “Vinden ze mooi, ik ben toch de grondlegger van het bedrijf. Dat ze mij in levenden lijve ontmoeten, geeft een hoop goodwill. Maar maak mijn huidige rol niet te groot in je artikel. Ik draag af en toe een goed idee aan, niet meer dan dat.”

Waarde toevoegen aan aardappelen

Waar hij nou echt trots op is, luidt de vraag. Hij denkt even na en vertelt dan een prachtig verhaal over zijn vader, een traditionele boer uit de Peel met vooruitstrevende ideeën. Het was zijn vader Piet die in de vijftiger jaren van de vorige eeuw doorzag dat je meer geld kon verdienen met de handel dan met de teelt van aardappelen. “Aan dit prachtige voedselproduct kun je op allerlei manieren waarde toevoegen. Hij doorzag dat en ik heb daar op voortgebouwd. Op het land van mijn vader staat nu deze fabriek, in ons segment misschien wel de modernste aardappelverwerkende onderneming in de wereld.”

Medewerkers zijn pijlers onder bedrijf

Inmiddels heeft Peka Kroef 340 medewerkers. Hij kent nog steeds de meesten bij naam, belt ze op als ze jarig zijn. Vindt hij niet meer dan normaal. De directie kan niks zonder al die hardwerkende mensen. Dan is zo’n telefoontje toch wel het minste wat je kunt doen.

Op sommige bedrijven staat inmiddels de derde generatie aan het roer, en nog steeds produceren ze op contract voor ons

Negentig boeren uit Oost-Brabant, Noord-Limburg en net over de grens in Duitsland telen de aardappels. “De telers zijn net als onze medewerkers de pijlers onder ons bedrijf. Zonder hen zijn we helemaal niets. Op sommige bedrijven staat inmiddels de derde generatie aan het roer, en nog steeds produceren ze op contract voor ons.”

Desastreus 1974

Hij vertelt over het desastreuze jaar 1974. De oogst verliep rampzalig door de wekenlange regenval. En dat terwijl het bedrijf net miljoenen had geïnvesteerd in een nieuwe schil-, kook- en koellijn. Vervolgens brak salmonella uit in Duitsland en dat werd gelinkt aan kartoffelsalad. De afzet viel weg. Hij moest zijn huis verkopen om de boeren uit te kunnen betalen. “Ik vond dat niet meer dan normaal. Dat verhaal kent iedereen. Nog steeds.”

‘Bedrijf gaat altijd voor’

Peka Kroef is een familiebedrijf, de aandelen zijn nu in handen van Gerards zoon en dochter Bart en Monique. Bart is de bedenker van nieuwe machines en doet dat volgens zijn vader meer dan uitstekend. “Alles wat we verdienen, steken we weer in ons bedrijf. Dat is onze kracht. De afgelopen 10 jaar hebben we jaarlijks € 15 miljoen geïnvesteerd, de omzet ligt nu rond de € 175 miljoen. Mijn kinderen zitten op dezelfde lijn. Het bedrijf gaat altijd voor.”

50-jarig bestaan

Op zaterdag 25 juni vierde Peka Kroef zijn 50-jarige bestaan. Het feest was door corona twee jaar uitgesteld. Op het programma stonden onder meer de presentatie van een nieuw, in eigen beheer veredeld aardappelras. Kroef is vol verwachting: “Meer dan 50 jaar verwerkten we de Hansa-aardappel. Uitstekend ras, maar met enkele gebreken. Dus zijn we zelf aan de slag gegaan. Op ons feest presenteerden we onze eigen Isa-aardappel. Met een nog betere kwaliteit en 5 tot 10% hogere opbrengst per hectare. In 2024 produceren al onze telers de Isa.”

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteur
Meer over


Beheer