Doorgaan naar artikel

Getouwtrek om blikjes

Wie gaat vanaf 2023 de blikjes met statiegeld inzamelen?

Statiegeld premium

Foto: Canva

Wie gaat vanaf 2023 de blikjes met statiegeld inzamelen?

Er zal nog heel wat getouwtrek plaatsvinden voor die vraag is beantwoord. Want het wordt een hele klus om die 2 miljard blikjes in te zamelen die ieder jaar in Nederland worden verkocht.

Er zit al statiegeld op sommige glazen en plastic drankenflessen. Per 1 januari 2023 komt er statiegeld op blikjes. De supermarkten verzamelen al drankenflesjes met statiegeld. Daar krijgen ze een vergoeding voor. Het klinkt logisch dat ze dan ook maar de statiegeldblikjes voor hun rekening nemen. Bovendien wordt ongeveer 80% van alle blikjes verkocht in supermarkten. En mensen doen daar al boodschappen en zijn gewend daar statiegeldflesjes in te leveren.

Landelijk systeem inzamelen blikjes

Maar de supermarkten voelen er niets voor. Ze vrezen onhygiƫnische toestanden als blikjes bij het inleveren nog half vol zitten. Ze hikken aan tegen het vele werk. En het tijdelijk opslaan van de blikjes gaat ten koste van winkelruimte, waar ze veel meer aan verdienen. De retailbedrijven pleiten voor een landelijk systeem van inzamelpunten.

Daar is veel voor te zeggen. Mensen zijn best bereid hun afvalberg te verkleinen. Maar het moet niet te veel moeite kosten. Een idee is om inzamelingspunten voor statiegeldverpakkingen te plaatsen bij de verzamelbakken die er al zijn voor karton, papier en glas zonder statiegeld.

Bovendien is bij de invoering van statiegeld op plastic flesjes per 1 juli 2021 al afgesproken dat er naast de inzamelpunten in supers ook inzamelpunten moeten komen bij andere verkooppunten zoals kiosken, tankstations, treinstations, evenementenlocaties, horecabedrijven, sportclubs, cateraars en bioscopen. Dan wordt het de consument gemakkelijk gemaakt het blikje daar in te leveren waar het is gekocht. Dat stimuleert de inzameling. Dat zal verder verbeteren als het statiegeld fors hoger wordt. Vooral dat laatste zou erg goed helpen.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin