Doorgaan naar artikel

Geurts luidt noodklok over nieuwe bankenregels

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Nieuws
CDA-Kamerlid Jaco Geurts. - Foto: ANP

CDA-Kamerlid Jaco Geurts. - Foto: ANP

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vreest dat de nieuwe normen voor banken de uitvoering van nieuw landbouwbeleid onmogelijk maakt.

“Hoe kun je boeren vragen investeringen te doen als er zoveel onzekerheid is over de financiering die ze kunnen krijgen”, zegt Geurts tijdens een debat in de Tweede Kamer. Financieringsmogelijkeden zijn volgens hem het fundament onder de gewenste transitie in de landbouw.

“De Nederlandse Vereniging van Banken geeft aan dat volgens de Basal 4-norm de kasstroom van bedrijven bepalend wordt voor de financieringsruimte van bedrijven. Dat gaat alles bepalen, is mijn stellige overtuiging”, aldus Geurts. Als hier geen helderheid over komt, is het volgens hem zinloos om over landbouwbeleid te praten.

Meer op rentabiliteit en liquiditeit beoordelen

De NVB stuurde deze zomer een notie naar de Tweede Kamer, waarin ze stelde dat de overheid het voor boeren nagenoeg onmogelijk maakt om te investeren voor de lange termijn vanwege de nieuwe financieringsregels. Deze regels, de Basel IV-richtlijn, houden in dat ondernemers meer op rentabiliteit en liquiditeit worden beoordeeld bij een financieringsaanvraag, in plaats van op de waarde van bezittingen als grond, gebouwen en installaties. In de agrarische sector zijn deze laatste factoren juist van groot belang voor het krijgen van financiering.

Zorgen over nieuwe bankregels

Landbouwminister Carola Schouten erkent dat er veel zorgen zijn over de effecten van de nieuwe bankregels. Ze is hierover in gesprek met minister van financiën Wopke Hoekstra en met de banken. Een duidelijke oplossing is er echter nog niet. Schouten kan ook niet toezeggen dat er voor eind november, als de landbouwbegroting wordt besproken, duidelijkheid is.

Fundament

Geurts neemt de zaak hoog op. “Als het niet lukt, is dat voor mij een groot probleem”, aldus Geurts. Hij zegt dat er veel ambities zijn voor de landbouw waarover wordt gesproken, maar het verdienmodel voor de boer en de financieringsmogelijkheden zijn daarbij voor hem wel het fundament. “Als er voor dit probleem geen antwoord komt, krijg je alles wat hier in de Kamer verzonnen wordt niet voor elkaar”, zegt hij stellig.

Schouten ziet het probleem ook en vreest ook effecten van de nieuwe bankenregels. “Partijen zullen dat wat van waarde is gaan verkopen om aan liquide middelen te komen, waardoor je op andere fronten weer in de problemen komt. We moeten hier dus echt goed naar kijken”, aldus Schouten.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin