Gevaarlijke politieke kloof door stikstofcrisis

Vergaderboer Columnist
Geert Wilders (PVV) en Jesse Klaver (GroenLinks). - Foto: ANP -
Geert Wilders (PVV) en Jesse Klaver (GroenLinks). - Foto: ANP

De onzekerheid onder boeren is nog nooit zo groot geweest als nu. De stikstofcrisis treft iedereen. Vooral omdat de visie op de toekomst ontbreekt.

We zitten allemaal op slot en verdeeldheid maakt het maken van een visie moeilijk, zo niet onmogelijk.
“Dat begint al bij onszelf”, valt Hanna mij in de rede. “We strijden allemaal, maar ook allemaal voor ons eigen belang. Daardoor strijden we samen tegen elkaar. De overheid is de lachende derde.”
“Die profiteert ervan door zichzelf te profileren”, zegt Hans raadselachtig.

Ene partij nog groener, andere spreekt over klimaatgekte

“Verklaar je nader, ik begrijp je niet”, vraag ik hem.

“Dan moet je de politiek betere volgen”, sneert Hans, die kennelijk met het verkeerde been uit bed is gestapt. “Door de stikstofcrisis vraagt elke politieke partij zich af waar de winst voor zijn partij ligt. GroenLinks, Partij van de Arbeid en D66 presenteren zich veel meer dan in het verleden als groene partijen.

Op de andere flank zeggen Forum voor Democratie en de Partij voor de Vrijheid van Wilders dat er geen klimaatprobleem bestaat. Ze noemen het de klimaatgekte van het huidige kabinet.”

CDA en VVD durven geen standpunt in te nemen

“Het gevolg is dat CDA en VVD verbleken en geen duidelijk standpunt meer durven innemen. Ze hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid en moeten dus op knieën bij een of meer van de andere partijen. Die stellen in ruil voor instemming met de wetsvoorstellen over stikstof weer meer groene eisen. De coalitie heeft geen andere keus dan daar op ingaan.

Zo ontstaat de gevaarlijke politieke kloof die voor de boeren slecht nieuws betekent. Vooral in de toekomst”, zegt Hans.

Onze verdeeldheid geeft de politiek alle gelegenheid om er zelf van te profiteren

Een somber voorruitzicht. Maar Hans heeft wel gelijk. Een partij die voor het boerenbelang opkomt, moet je met een lampje zoeken. De stikstofcrisis brengt een verharding van de standpunten met zich mee.

“We zijn zelf de oorzaak”, strooit Hanna nog wat zout in de wonde. ”Onze verdeeldheid geeft de politiek alle gelegenheid om er zelf van te profiteren.”

Raar, maar waar. We gooien op deze wijze onze eigen glazen in en de groene politieke partijen zijn de lachende derde.

Meer over


Beheer