Doorgaan naar artikel

Gewasmonitoring wijst op hogere tarweopbrengsten in Oekraïne

Afbeelding premium

Oekraïne telt minder hectare aan tarwe, maar de opbrengsten zijn beter. Al met al valt de productie dit seizoen iets lager uit dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Dat constateert de onderzoekscommissie JRC in een speciaal gewasmonitoringsrapport Mars van de Europese Commissie dat geheel gewijd is aan de wintergewassen in Oekraïne.

Gunstig weer

De hogere opbrengstverwachtingen zijn het resultaat van milde temperaturen in de afgelopen periode en voldoende regenval. Zo worden de opbrengsten in de door de Oekraïense overheid gecontroleerde provincies 10% hoger ingeschat dan vorig jaar. Voorlopig raamt de gewasmonitoringscommissie JRC de opbrengsten dit jaar op 4,54 ton per hectare in deze regio’s.

Invloed van oorlog

In de door Rusland bezette delen worden ook hogere opbrengsten verwacht dan vorig jaar, maar hier zijn de verschillen met het 5-jarig gemiddelde vrijwel nihil. Zo is Zaporizja één van de belangrijkste provincies voor de tarweteelt in het land. Met 3,14 ton per hectare worden daar normale opbrengsten verwacht.

Grootste probleem daar zijn de hectares die voor de tarweteelt gebruikt kunnen worden en dat heeft met de oorlog te maken. Een op de vijf percelen is om deze reden niet in productie in Zaporizja. En dat zien we dan ook direct terug in de oogstraming. JRC schat de oogst in deze provincie dit jaar op 1,67 miljoen ton en dan is 21% minder dan het 5-jarig gemiddelde. In Donetsk en Loehansk is de teelt zelfs zo’n 40% kleiner dan normaal. En ondanks goede opbrengsten zal de oogst daardoor een derde kleiner blijven.

Lagere tarweproductie

In de gebieden die nog onder controle van Oekraïne vallen, valt de inkrimping van het tarweareaal heel erg mee. Ondanks de gevaren in het hele land slinkt het areaal in dit deel met 3% naar 4,55 miljoen hectare. In de door Rusland bezette gebieden raamt JRC het areaal op 1,43 miljoen hectare en dat is 21% minder dan het gemiddelde in de afgelopen 5 jaar. Opbrengsten die net op of net onder het gemiddelde blijven leiden ertoe dat de totale tarweproductie in deze gebieden ruim 20% lager uitvalt.

Lees ook: Rusland wil stoppen met graandeal

Beheer
WP Admin