Gezamenlijk boerenprotest in ‘midden van het land’

15-06 | |
Een groep boeren demonstreert woensdagochtend 15 juni voor het provinciehuis in Leeuwarden tegen de stikstofplannen van het kabinet. - Foto: ANP
Een groep boeren demonstreert woensdagochtend 15 juni voor het provinciehuis in Leeuwarden tegen de stikstofplannen van het kabinet. - Foto: ANP

​Boeren keren Den Haag de rug toe en kiezen een andere locatie om op 22 juni hun frustratie over de stikstofdoelen te uiten.

Verschillende boerenbelangenorganisaties en actiegroepen overleggen over het hoe, wat en waar om volgende week aan de politiek duidelijk te maken dat ze de stikstofdoelen onhaalbaar vinden. Farmers Defence Force, NMV, LTO Nederland en Agractie roepen deze dagen hun achterban op om de 22e mee te demonstreren.

Geen enkele boer wil nog in Den Haag zijn, daar komen de klappen vandaan

“Het goede nieuws is dat de landbouwpartijen weer samenwerken”, vertelt Jeroen van Maanen aan zijn achterban van de Melkveehouders Vakbond in een vlog. “Geen enkele boer wil nog in Den Haag zijn, daar komen de klappen vandaan. De boer keert Den Haag en de minister de rug toe, met dit soort maatregelen kunnen wij niet leven,” stelt hij.

In een webinar riep ook LTO-voorman Sjaak van der Tak op om mee te doen aan de gezamenlijke actie tegen het ‘stikstofdictaat’, zoals hij het noemt.

Farmers Defence Force

Actiegroep Farmers Defence Force heeft na overleg met regionale trekkergroepleiders besloten dat ook zij aan zullen sluiten bij de actie van 22 juni. “Sommigen van jullie zullen teleurgesteld zijn dat er geen keiharde acties komen, maar we gaan eerst 22 juni deze gezamenlijke actie doen en een flink statement afgeven. Ook op juridisch gebied is er wat nodig, anders leggen we het af tegen Johan Vollenbroek van MOB,” aldus voorman Mark van den Oever.

Bij deze ene demodag zal het volgens hem niet blijven: “Dit is het startschot, tot die tijd zullen de groepsleiders prikacties houden. Daarna gaan we weer met de groepsleiders om tafel voor het vervolg”, meldt Van den Oever.

Wilde acties

De eerste wilde acties zijn al van start: dinsdagavond in de Achterhoek, waar boeren een dieseltrein die door een natuurgebied rijdt, aan de ketting legden. Woensdagochtend trokken tientallen trekkers naar het provinciehuis in Leeuwarden om hun onvrede te uiten bij de Gedeputeerde van Fryslân.

van Rooijen


Beheer