Doorgaan naar artikel

Gezond eten: hoe moeilijk kan het zijn?

Gezonde voeding is belangrijk. Maar, hoe moeilijk is dat: gezond eten?

Geüpdatet op:
Column
Food
Foto: ANP

Foto: ANP

We horen allemaal bezorgde berichten over de toename van welvaartsziekten in Nederland. En de bijbehorende toename in kosten voor de zorg. En net zo belangrijk: het verlies aan gezonde levensjaren en kwaliteit van leven voor degene wie het betreft. Gezonde voeding is een belangrijk aspect als het gaat om preventie van die welvaartsziekten. Maar, hoe moeilijk is dat nou, gezond eten?

Er is een mooie term voor het totale aanbod aan voedsel in een gebied: de voedselomgeving. Waarbij de gedachte is dat de huidige voedselomgeving bijdraagt aan ongezond eten. Studenten aan HAS Hogeschool hebben dit jaar hun eigen voedselomgeving eens onderzocht. En pakten dat breed op: startend bij het aanbod op het NS-station ‘s-Hertogenbosch, vervolgens de wandelroute naar school en tenslotte ook binnen de scholen aan de Onderwijsboulevard (2 MBO- en 2 HBO-instellingen met duizenden studenten). Het eerste wat opviel is dat er, naast de cateraars op de scholen, maar liefst twintig aanbieders van voedsel waren op die paar honderd meter. Toen gekeken werd naar de producten die verkocht werden, bleek 94% niet te passen in de schijf van vijf. Een snelle conclusie: dit is geen gezonde voedselomgeving.

Geen schijf van vijf

Maar goed, dat is slechts het aanbod. Nog interessanter is: wat kochten de studenten? Dat waren vooral broodjes, gefrituurde snacks en frisdranken. Opnieuw geen schijf van vijf. Belangrijkste redenen voor aankoop waren gemak, de aantrekkelijkheid van het product en het was nog goedkoop ook. De gezonde producten werden relatief duur gevonden, niet heel aantrekkelijk en het vulde ook niet voldoende.

Dat brengt me terug bij de vraag: hoe moeilijk is dat nou, gezond eten? Er is een groot aanbod aan ongezonde producten en de behoefte van de studenten leidt bovendien niet tot die paar gezonde producten. Dit is niet eenvoudig op te lossen met wat voorlichting en nudging technieken. Je kan het ook niet overlaten aan individuele bedrijven of cateraars.

Samenwerking noodzakelijk

Om gezond eten werkelijk concurrerend te laten worden, is een brede samenwerking noodzakelijk. Met een rol voor de landelijke overheid (BTW), de lokale overheid (vestigingsbeleid), de foodbedrijven (herformuleren, productinnovatie), scholen (voedselbeleid) en organisaties als JOGG en Jong Leren Eten. En niet te vergeten de studenten zelf. Betrek hen bij het gezonder maken van hun omgeving. Uit een ander onderzoek van de HAS in samenwerking met SIGN leverde dat goede resultaten op. Een grote uitdaging dus, die brede samenwerking. Maar niet kansloos. Hoe moeilijk kan het zijn?

Snel delen

Herman Peppelenbos, lector groene gezondheid, wil de consumptie van groente en fruit stimuleren. "Hopelijk leidt grip op de inhoudsstoffen en de relatie tot gezondheid tot meer waardering en meer waarde van groente en fruit. Dat is mijn droom.” Foto: Karin Jonkers
Herman Peppelenbos

Lector groene gezondheid op de HAS Hogeschool in Den Bosch

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin