Doorgaan naar artikel

Gezond gewicht vraagt gezonde portiegroottes

Om overgewicht tegen te gaan, is sturen op portiegroottes belangrijk.

Column
Food
portiegroottes premium

Foto: Canva/Moha El-Jaw

Sturen op kleinere porties kan helpen het aantal mensen met overgewicht te laten dalen.

‘Ondanks Preventieakkoord is nog steeds de helft van de volwassenen te zwaar’, kopte De Volkskrant alarmistisch op 11 maart. Zo interpreteerde in ieder geval de journalist de uitkomsten van de Leefstijlmonitor 2021.

Enige nuance is wel op z’n plaats, want dat het Nationaal Preventieakkoord na ruim twee jaar al een kentering teweeg had kunnen brengen, is wel erg optimistisch. Daar is de overgewichtsproblematiek te complex voor. De uitkomsten laten in ieder geval zien dat we met vereende krachten moeten doorgaan om het tij te keren van de inname van een teveel aan calorieën.

Nieuwe aanpak productverbetering

Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid een nieuwe aanpak voor productverbetering ontwikkeld, als opvolger van het vorige Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Oftewel vrijwillige afspraken om de hoeveelheden vet en/of suiker in voedingsmiddelen te verminderen. Maar je kunt herformuleren tot je een ons weegt: dat zal nooit genoeg zijn. Moeten we ook niet eens kritisch naar portiegroottes kijken?

Super Size Me

Want opeens moest ik weer denken aan de documentaire ‘Super Size Me’ uit 2004, van Morgan Spurlock. Hoe zat het ook al weer met portiegroottes? Want je kunt bijvoorbeeld wel 30% suiker of vet uit een product halen, maar als vervolgens de portiegrootte toeneemt, heeft het weinig effect.

En dat doen ze, die portiegroottes. Die worden alleen maar groter. De Amerikanen noemen dit fenomeen ‘portion distortion’. De porties die we tegenwoordig nuttigen en die buiten de deur te verkrijgen zijn, zijn in de afgelopen 40 jaar ongeveer verdubbeld.

Je kunt wel 30% suiker of vet uit een product halen, maar dat heeft weinig effect als portiegroottes toenemen

We zien in de supermarkt al een flink verschil in portiegroottes van soortgelijke producten, dus ook daar zou serieus gekeken moeten worden naar verkleining van porties. Want: ‘wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af’.

Sturen op kleinere porties voor producten die een grote bijdrage hebben in onze dagelijkse energie-inname zou – als onderdeel van het veel bredere pakket aan maatregelen – kunnen helpen de groeiende trend in het aantal mensen met overwicht te laten afnemen.

Snel delen

Image
Ad Nagelkerke

managing partner bij Schuttelaar & Partners in agribusiness en life sciences & healthy living

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin