Gezond koeien voeren met minder eiwit

05-06-2020 | |
Vorig jaar voerden veehouders tot diep in de herfst vers gras bij. Dit jaar kan dat een van de oplossingen zijn om in de eiwitbehoefte van koeien te voorzien. - Foto: Hans Prinsen
Vorig jaar voerden veehouders tot diep in de herfst vers gras bij. Dit jaar kan dat een van de oplossingen zijn om in de eiwitbehoefte van koeien te voorzien. - Foto: Hans Prinsen

Toepassen van bewerkt graan, pensbestendig eiwit en focus op graskwaliteit kunnen problemen als gevolg van een bovengrens van eiwit in rundveevoer beperken.

Veevoedingsadviseurs noemen de door minister Schouten aangekondigde tijdelijke beperking van ruw eiwit in krachtvoer een slecht plan. Veehouders moeten zoeken naar de mogelijkheden die de effecten kunnen verminderen, en daar zijn kansen voor, zo blijkt uit het webinar ‘Gezond koeien voeren met minder eiwit’ georganiseerd door Food&Agribusiness in samenwerking met Boerderij.

Efficiënt bewerkte grondstoffen

Volgens Richard ter Beek, verkoopleider Rundvee bij AgruniekRijnvallei kunnen veehouders kiezen voor de juiste en efficiënt bewerkte grondstoffen. “Er zijn kansen voor toepassen van bewerkte granen omdat energie vaak de beperkende factor is in de vorming van microbieel eiwit.” Op het veld moeten boeren het juiste maaimoment kiezen om een optimale verhouding tussen verteerbaarheid en kwaliteit eiwit te bereiken.

Juiste maaimoment

Daar steekt Tom Niehof, productmanager voedergrassen Barenbrug Holland ook op in. “Liever wat vroeger maaien en voldoende eiwit en dat geheel dan iets droger inkuilen”, luidt het advies. “En geef de koe vooral vers gras. Accepteer aftoppen van weiden omdat in blad het meeste eiwit zit. Najaarsgras bevat veel eiwit. Voer de koeien daarom vers gras, via beweiding of via zomerstalvoeren, misschien wel tot in december.” Voor de langere termijn kunnen de juiste grasmengsels en productiedoelen een blijvende rol spelen in het aanbieden van de juiste eiwitbronnen.

Stabiele productie microbieel eiwit

Jan Speerstra, algemeen directeur Speerstra Feed Ingredients, geeft aan dat 70% van het eiwit dat de koe nodig heeft gevormd wordt in de pens als microbieel eiwit. “Door de pens beter aan te sturen, valt daar nog flinke winst te halen. Vooral een continu aanbod van langzaam onbestendig eiwit zorgt voor een stabiele productie van microbieel eiwit.” En het op niveau brengen van pensbestendige aminozuren kan het totale eiwitaanbod complementeren.

Hogenkamp


Beheer