Gezonde aardappelmarkt met weinig volatiliteit

03-02-2020 | |
fritesaardappelen in de bewaring.
fritesaardappelen in de bewaring.

Het is vrij rustig op de aardappelmarkt. PotatoNL noteert voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1) licht hoger op € 14 tot € 17,50 per 100 kilo. De ondertoon op de markt is goed.

Dat werd onderstreept door de definitieve oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die zette eind vorige week de definitieve oogstraming voor consumptieaardappelen op 3,717 miljoen ton. Er zijn 4,4% minder aardappelen van het land gehaald dan aanvankelijk gedacht. Dat komt door mindere opbrengsten door de zeer natte oogst.

Weinig prijsbeweging

Nieuwe impulsen kunnen meer volatiliteit op de markt brengen, maar deze blijven vooralsnog uit. Ook de vraag in de export blijft gelijk, waardoor de markt vast blijft. Als er wat gebeurt, dan zijn het de witvlezige aardappelen of Agria’s, waar iets meer naar wordt gezocht door de verwerkende industrie.

Wellicht dat later in het seizoen Engeland en Oost-Europese landen meer aardappelen vragen nadat de eigen (tegenvallende) oogst is verwerkt. Dat is afwachten.

Termijnmarkt versus cashsettlement

De termijnmarkt in Leipzig bewoog de laatste twee maanden tussen € 17,60 en € 18,90 per 100 kilo. De laatste handelsweek van januari werd niet meer boven € 18 per 100 kilo genoteerd. Daarmee trekt de termijnmarkt iets naar de cashsettlementprijs toe, die donderdag 30 januari op € 15,30 per 100 kilo uitkwam.

De fysieke West-Europese marktprijzen maken de laatste weken stapjes omhoog. En daardoor staat de cashsettlementprijs € 1,60 hoger dan de startprijs (€ 13,70) op 14 november.

Prognose: stabiele tot stijgende prijzen.

Bekijk meer aardappelprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer