Skip to content

Gezonde lunch zwaar belast

Een kweker moet loonbelasting betalen over de gezonde lunches die hij zijn medewerkers verstrekt.

Updated on:
Column
Food & Health
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Volgens de rechtbank Den Haag moet een Westlandse kweker van kiemgroenten loonbelasting betalen over de gezonde lunchmaaltijden die hij gratis aan zijn 200 medewerkers verstrekt.

De Haagse rechter oordeelt dat het bieden van gezonde lunchmaaltijden vooruitstrevend is. En gezonde voeding is maatschappelijk gezien wenselijk. Maar dat heeft niet tot gevolg dat de verstrekking van deze lunchmaaltijden vrijgesteld is van loonbelasting. Het gevolg is een extra heffing van loonbelasting die tienduizenden euro’s bedraagt.

Lunchmaaltijden,hoe gezond ze ook zijn, staan niet opgesomd bij de vrijstellingen in de loonbelasting

De kweker heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. Ik wens hem alle succes, maar schat zijn kansen niet hoog in. In de loonbelasting wemelt het van de vrijstellingen. Je kunt als werkgever heel veel zaken onbelast vergoeden of geven aan het personeel. Denk aan gereedschap of bedrijfskleding. Maar dan moet zo’n vrijstelling wel vermeld staan in de wet. En lunchmaaltijden,hoe gezond ze ook zijn, staan niet opgesomd bij de vrijstellingen in de loonbelasting. Dat is natuurlijk een gemiste kans. Gezond eten is in het belang van iedereen en ook van de Nederlandse overheid. Er worden allerlei campagnes gevoerd om de burger aan de gezonde voeding te krijgen. Waarom wordt dan een ondernemer die veel energie steekt in het promoten van een gezonde levensstijl fiscaal niet beloond?

Snel delen

Afbeelding
Pieter Seegers

Fiscalist

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin