Doorgaan naar artikel

Gezonde voedselomgeving heeft systeemverandering nodig

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Voor het ontstaan van een gezonde voedselomgeving is een systeemverandering nodig. Dat betoogt Maartje Poelman, gezondheidswetenschapper en universitair hoofddocent aan Wageningen UR, tijdens het OPEN2022-evenement georganiseerd door Coca-Cola Nederland.

Poelman zegt dat voor het ontstaan van een gezonde voedselomgeving verschillende veranderingen nodig zijn. Hierin heeft, naast de overheid en de consument, ook de voedingsmiddelenindustrie een verantwoordelijkheid door productverbeteringen toe te passen en daar doelstellingen aan te verbinden.Ook de overheid moet hier volgens Poelman een rol in spelen en regels vastleggen.

Rol supermarkten

Daarnaast moeten supermarkten het aandeel gezonde producten vergroten, hiervoor moeten regels en voorschriften geformuleerd worden. Verder moet kindermarketing verboden worden, moeten prijzen voor ongezonde producten omhoog (suikertaks) en gezonde producten goedkoper gemaakt worden. “Er is niet één maatregel die de voedselomgeving verandert. Er is een systeemaanpak nodig. We moeten naar een systeem waar veel verkopen niet het belangrijkste is, maar waar ook oog is voor de volksgezondheid.”

Minder suiker

Karlijn in ’t Veld, country manager van Coca-Cola Nederland, zegt dat de frisdrankfabrikant verantwoordelijkheid wil nemen. Dit wordt nu gedaan door productverbetering: door minder suiker en suikervrije alternatieven in smaak te verbeteren. Poelman vind dat dit een stap in de goede richting is, maar dat er tevens meer verbetering moet komen in originele producten en niet door de toevoeging van verschillende suikervrije varianties aan het portfolio.

OPEN is een evenement van Coca-Cola Nederland waarin wordt gesproken met verschillende partijen over het verduurzamen van voeding en bedrijven. Dit jaar is het voor de vijfde keer georganiseerd.

Beheer
WP Admin