Doorgaan naar artikel

Gezonder eten via wetgeving

Geüpdatet op:
Commentaar
Food & Health
Foto: Canva

Foto: Canva

Soms wordt er nog wat lacherig over gedaan: voedsel als medicijn. Onterecht.

Corona brengt de hardnekkige gezondheidsachterstanden nog eens nadrukkelijk aan het licht. Het maakt uit waar je wieg staat. De verschillen hebben met maatschappelijke problemen als werkloosheid, laag inkomen en ongezonde leefomgeving te maken, én nadrukkelijk ook met een slecht eetpatroon.

Nederland staat aan de top als het om productie en handel gaat

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) vindt dat de overheid meer moet doen om dit ongezond eetgedrag tegen te gaan. Zij presenteerden het rapport Een eerlijke kans op gezond leven op Wereldgezondheidsdag. De tuinbouw greep de dag ook aan om het Internationaal jaar van groente en fruit, uitgeroepen door de Verenigde Naties, af te trappen met een eigen campagne: Geef kleur door. Ruim 80% van de Nederlanders eet niet genoeg groenten en fruit. Een schande, vindt de sector. Nederland staat aan de top als het om productie en handel gaat.

Invulling van de termen ‘gezond’ en ‘ongezond’

De adviesraad RVS gaat een stapje verder. De vrijblijvendheid moet eraf. Naast allerlei sociaal beleid moet ook gezond eten via wetgeving worden gestimuleerd. De raad pleit voor het invoeren van een suikertaks, btw-verlaging op gezond eten en een verbod op reclame voor ongezond voedsel. Het hangt nu van de invulling van de termen ‘gezond’ en ‘ongezond’ af. En ook aan een ‘taks’ hangt een sociaal tintje. De politiek is aan zet.

Snel delen

Image
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin