Doorgaan naar artikel

Gezonder eten vraagt gedragsaanpassing, maar van wie?

Minder suiker, vet en zout en stimuleren van duurzame producten. Dat betekent dat de vraagkant van gezond en duurzaam voedsel omhoog moet.

Column
Food
gezond en duurzaam voedsel

Het is de overheid menens om duurzamere en gezondere producten in het schap te krijgen. Foto: Canva

Een uitnodiging om een presentatie te geven over voedseltrends en vraaggestuurde ketens bracht me onlangs op de Biobeurs in Den Bosch. En een beurs is geen beurs als je niet vele gesprekken voert. Het volgende viel mij op.

Het streven van landbouwminister Adema om het biologische landbouwareaal te verhogen van 4 tot 15% betekent een verviervoudiging van de productie. Het sluit mooi aan bij de ambitie om duurzamer te produceren, en om de consument duurzamer, gezond voedsel aan te bieden. Maar het verhogen van die productie zorgt ook voor risico’s nu de biologische afzet onder druk staat door de hoge prijzen en inflatie. Het aanbod verhogen zou veel bestaande ondernemers in gevaar brengen. Sowieso zijn bestaande biologische telers aan het afwegen wat ze met hun teeltplannen moeten doen, zo bleek uit de gesprekken die ik had.

Vraagkant van gezond en duurzaam voedsel moet omhoog

Het is duidelijk dat als de aanbodkant moet worden verhoogd, dat de vraagkant mee moet. Het is de overheid menens om duurzamere en gezondere producten in het schap te krijgen. Zo ontving FNLI een oproep om gezondere producten in het schap te krijgen. Er bestaat een grote zorg ten aanzien van de betaalbaarheid van toenemende zorgkosten, dus is preventie door gezond voedsel key. Minder suiker, vet en zout en stimuleren van duurzame producten. Dat betekent dat de vraagkant van gezond en duurzaam voedsel omhoog moet. Feitelijk dus een gedragsaanpassing (keuze) van de consument.

Meer lef en leiderschap tonen

Het is bekend dat een aantal maatregelen kan helpen bij deze gedragsaanpassing: (persoonlijke) voorlichting; nudging (informatie op de verpakking); prijsbeleid; en overheidsregulering zoals belastingen op voedsel. Juist daarom greep de oproep van Marcel Levi in HP de Tijd (‘De commissie banaan vergadert nog’) om btw op groente en fruit af te schaffen me extra aan.

Feitelijk vraagt Levi om gedragsaanpassing van onze overheid: meer lef en leiderschap tonen. Dat is cruciaal aangezien de overheid hetzelfde vraagt van agrarisch ondernemers, de levensmiddelenindustrie en ieder van ons als consumenten. Alleen zo kunnen we een toekomst realiseren waarin consumenten meer duurzame en gezondere producten kopen. En bijkomend voordeel is dat de biologische sector vraag en aanbod in balans kan krijgen.

Snel delen

Image
Marcel Lambregts

Sectormanager Food bij Rabobank

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin