Doorgaan naar artikel

Gezonder maken van de leefomgeving

Op het moment van schrijven loopt onze minor ‘Creating a healthy food environment’ af.

Column
Food
Image premium

Foto: ANP

Op het moment van schrijven loopt onze minor ‘Creating a healthy food environment’ af.

Deze is gestart vanuit de wetenschap dat de helft van de Nederlanders overgewicht heeft, het heel erg moeilijk is om gezond te eten, adviezen over gezond eten maar heel beperkt effect hebben en dat onze voedselomgeving het ongezond eten wel heel erg gemakkelijk maakt. Hoezo vrije keuze?!

Voedselomgeving

Dit jaar biedt HAS Hogeschool deze full-time minor (6 maanden) voor het eerst aan. Derdejaars studenten van diverse studierichtingen krijgen in deze minor een breed aanbod aan colleges van allerlei verschillende gastsprekers, die allemaal hun visie op onze (on)gezonde voedselomgeving geven en hun eigen rol in ‘hoe het gezonder kan’. Dan moet je denken aan: experts van universiteiten en hogescholen; vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, zoals Unilever, McDonalds, PepsiCo, Coca Cola; de overheid, zoals Voedingscentrum, RIVM, NVWA, ministerie van VWS, gemeente Den Bosch; maatschappelijke organisaties, zoals Foodwatch, JOGG (Gezonde jeugd Gezonde toekomst), Unicef & Questionmark.

Ook werken de studenten halftijds aan een onderzoeksproject, gericht op het gezonder maken van de voedselomgeving. Een van deze projecten richtte zich op onze eigen onderwijsboulevard in Den Bosch. Daaraan zijn naast de HAS Hogeschool ook andere onderwijsinstellingen verbonden, zoals Avans Hogeschool en de MBO kennisinstellingen Yuverta en het Koning Willem 1 College.

Er is een McDonald’s gepland tegenover de HAS Hogeschool

Studenten hebben in hun opdracht voor de minor een nulmeting gemaakt van de gezondheid van de voedselomgeving op de onderwijsboulevard. Daarover in de volgende column meer. Een ding weten we nu al zeker: er is een McDonald’s gepland tegenover de HAS Hogeschool en het Koning Willem 1 College. Dit leidt tot zorgen over de gezondheid van de onderwijsboulevard in de nabije toekomst. De gemeente heeft geen handvatten om er iets tegen te doen. Gezondheidsargumenten om McDonald’s tegen te houden, zullen niet werken. Wel zou de gemeente Den Bosch kunnen opvoeren dat ze veel geluid of overlast verwachten vanwege rondhangende jongeren. Dit heeft in het verleden gewerkt voor andere gemeentes.

Ongezonder

Bijzonder eigenlijk dat er zo weinig te doen is tegen het ongezonder worden van onze voedselomgeving. Dan is het idee van mijn collega-lector, Herman Peppelenbos zo gek nog niet: Hij stelde voor om het hek dat nu nog rond het Koning Willem 1 College – vroeger een kazerne – staat, te verplaatsen naar de overkant.

Snel delen

Annet Roodenburg is lector Voeding en Gezondheid aan de HAS Hogeschool.
Annet Roodenburg

Lector Voeding en Gezondheid, HAS Hogeschool

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin