Gezondere samenleving ligt voor het grijpen

08-12-2021 | |
Vos
Petra Vos Redacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

Een gezondere samenleving komt alles en iedereen ten goede.

Goed dat de Europese lidstaten nu zo’n positief en concreet signaal afgeven door de btw-verlaging op groente en fruit toe te willen staan. Er moet wat gebeuren op het gebied van volksgezondheid. Op de langere termijn bespaart gezondheidsverbetering niet alleen op de zorgkosten, maar ook op de belasting van de zorg. Gezien de druk die er nu op zorg is en het gebrek aan personeel in deze sector, zeker iets voor de overheid om de hand in eigen boezem te steken. Ongezond gedrag, waaronder ongezond eten, is de oorzaak van ongeveer 20% van de ziektelast en € 9 miljard aan zorguitgaven per jaar.

Techniek is een vreemde reden om goedkoper aanbod van groente en fruit niet mogelijk te maken

Hoewel de roep om een nultarief op groenten en fruit al langer klinkt, is die stap nog niet gezet. Het argument van de overheid is dat het praktisch onmogelijk is om dat in te voeren in het IT-systeem van de Belastingdienst. Dat systeem kent alleen de tarieven 21 en 9%. Hoezo ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’?. Techniek is een vreemde reden om goedkoper aanbod van groente en fruit niet mogelijk te maken.

Te weinig groente en fruit

Het is bekend dat Nederlanders te weinig groente en fruit eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (2 ons groente en 2 ons fruit) wordt maar door een klein deel behaald; 16% eet genoeg groente en 13% krijgt voldoende fruit binnen. We produceren veel groente en fruit in Nederland, maar het zelf opeten kan vele malen beter.

Consumenten worden absoluut geprikkeld door prijzen

Hoe krijg je die groene consumptie omhoog? Daar is in elk geval volop ruimte voor. Belonen werkt beter dan straffen als je iemand wilt motiveren om het goede te doen. Een prijsverlaging op groente en fruit gaat hiervoor een goed voorbeeld zijn. Consumenten worden absoluut geprikkeld door prijzen. Groente en fruit goedkoper maken met een nultarief btw is zeker een goede beweging. Het maakt de producten simpelweg aantrekkelijker.Beheer