Skip to content

Gezondheidsexperts: ‘Wacht met invoering Nutri-Score’

Verschillende gezondheidsexperts vragen de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen te wachten met de invoering van Nutri-Score.

Nieuws
Food
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Verschillende gezondheidsexperts vragen de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen te wachten met de invoering van de Nutri-Score. Zij stellen dat er eerst nog verbeteringen moeten worden aangebracht om het logo beter te laten aansluiten bij de Nederlandse voedingsrichtlijn.

De voedingsdeskundigen vinden dat de Nutri-Score niet te overhaast ingevoerd moet worden. Veel voedingsmiddelen krijgen onbedoeld een groene score en producten die binnen de Schijf van Vijf vallen een oranje of rode score. Dit kan leiden tot minder gezond voedingsgedrag en wantrouwen in voedselvoorlichting. In een brief vragen de experts te wachten met de invoering totdat het Internationaal Wetenschappelijk Comité (IWC) aanpassingen heeft gepresenteerd.

Aansluiten bij productverbetering

De experts stellen voor om Nutri-Score te laten aansluiten bij productverbetering, zoals de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). Hierdoor worden voedingsproducenten beloond als zij minder zout, verzadigd vet en suiker in hun product gebruiken. De experts maken zich zorgen over de ruimte die er in de herziene versie van het algoritme nog steeds bestaat voor toegevoegde suikers en zout.

Lees hier de column van Annet Roodenburg over Nutri-Score: ’Ongezonder met Nutri-Score!?’

Onlangs publiceerde de Gezondheidsraad hun advies over de Nutri-Score. Hoewel er nog verbeterpunten zijn, staat de raad positief tegenover het voedingskeuzelogo.

Het initiatief komt van Michelle van Roost (voedingsdeskundige bij Voedingsjungle), Annet Roodenburg (HAS Green Academy), Jaap Seidell (VU Amsterdam), Tiny van Boekel en Kees de Graaf (WUR).

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin