Doorgaan naar artikel

Gezondheidsraad: voldoende mogelijkheden om Nutri-Score te verbeteren

Het voedingskeuzelogo Nutri-Score vult bestaande voedingsvoorlichting aan. Maar het is nog niet perfect en de tekortkomingen moeten worden aangepakt voor invoering.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Nutri-Score is volgens de Gezondheidsraad een aanvulling op de huidige Nederlandse voedselvoorlichting (Schijf van Vijf van het Voedingscentrum). - Foto: ANP premium

Nutri-Score is volgens de Gezondheidsraad een aanvulling op de huidige Nederlandse voedselvoorlichting (Schijf van Vijf van het Voedingscentrum). - Foto: ANP

Het voedingskeuzelogo Nutri-Score kan een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande voedingsvoorlichting. Maar het logo is nog niet perfect en de tekortkomingen moeten worden aangepakt voor invoering.

Dat is het advies van de Gezondheidsraad aan staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Gezondheidsraad is positief over de Nutri-Score en ziet meerwaarde voor het logo, als middel om producten met elkaar te vergelijken. Het is wel een aanvulling op de huidige Nederlandse voedselvoorlichting (Schijf van Vijf van het Voedingscentrum).

De raad is van mening dat het logo met name nuttig is voor consumenten die moeilijk te bereiken zijn met de huidige voorlichting. Deze groep heeft over het algemeen een ongezonder eetpatroon. “Het logo is een aanvulling op de bestaande voorlichting die van groot belang blijft voor een volwaardig, duurzaam en veilig voedingspatroon,” schrijft de raad in het advies.

Nutri-Score niet altijd in lijn met Schijf van Vijf

Hoewel de raad positief is over het voedingskeuzelogo, stellen zij ook de tekortkomingen vast. De rode scores (C, D of E) sluiten goed aan bij de voedingsaanbevelingen, maar de groene scores (A, B) zijn nog niet altijd in lijn. Zo behalen producten die niet in de Schijf van Vijf staan in sommige gevallen nog wel een groene score.

Daarnaast zullen de Nutri-Score en de Nederlandse voedingsrichtlijnen nooit overeenkomen. Dit omdat het logo op basis van richtlijnen van alle deelnemende landen tot stand komt.

Herziening algoritme Nutri-Score

In juli 2022 is het herziende algoritme gepubliceerd. Op basis hiervan heeft de Gezondheidsraad het advies opgesteld. De herziene berekening maakt het vooral beter zichtbaar welke producten een ongezonde samenstelling hebben. Meer plantaardige oliën en zachte magerines zouden vaker een groene score krijgen. De nieuwe systematiek is een vooruitgang, maar laat nog steeds veel ruimte voor ongezonde toevoegingen zoals zout en suiker.

Aanbevelingen Gezondheidsraad

De raad geeft een aantal aanbevelingen zoals het verder voortzetten van de aansluiting op de Nederlandse voedingsrichtlijnen: bijvoorbeeld een beter onderscheid tussen volkoren en witte graanproducten.

Daarnaast is de raad groot voorstander van brede invoering van het logo. Op dit moment bieden Albert Heijn en Lidl vrijwel hun hele assortiment al aan met het logo. Dit is de verouderde versie en moet aangepast worden.

Lees ook: Adviseur voedseltransitie: ‘Nutri-Score stimuleert ook innovatie’

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin