GGD zet veehouders in beklaagdenbank

20-11-2020 | Laatste update op 26-04 | |
Vergaderboer Columnist
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

‘Het is niet gezond om in de buurt van een boer te wonen’. Daar komt kortweg gezegd de richtlijn over Veehouderij en Gezondheid van de GGD in Nederland op neer.

De richtlijn is gecoördineerd door het RIVM, dat ook meeschreef aan de publicatie. Die liegt er niet om. Veehouderijen moeten op minstens 250 meter van woningen, scholen, enz. staan. Bij geitenhouderijen is het nog erger. Daar is de afstand van de bewoonde bebouwing 2 kilometer. Dit alles vanwege geur, stof, kleine bacteriedeeltjes en ammoniak. Die kan de gezondheid van de omwonenden schaden.

Geuren en geluiden van het platteland

“Het gevaar komt van alle kanten”, mort Hanna. “Aan de ene kant knabbelt de natuur voortdurend aan ons bestaan. En dan nu de bewoonde wereld. Eerst kwamen ze bij bosjes uit de stad om op het platteland te gaan wonen. Lekker in de buitenlucht en heerlijk vrij. Ze kochten de boerderijtjes, of zorgden voor nieuwbouw – de zogenoemde witte schimmel – bij de dorpen. Toen bleken de geuren en geluiden van het zo bejubelde platteland toch een tikkeltje anders dan ze dachten. Ze verbazen zich dat mest uitrijden een geur met zich meebrengt, waar de plattelanders al van hun jeugd aan gewend zijn. En de haan van de boer of de buurman kraait ’s morgens vroeg. Dat vinden ze niet kunnen, die stedelingen op het land.”

De import stookt de boel op

Zo worden we in een hoek gedrongen. Vergunningen voor veehouderijen worden steeds moeilijker afgegeven en er ontstonden en ontstaan actiegroepen, die uitbreiding proberen tegen te houden. Het platteland, waar boeren en burgers in volle vrede samenleefden, raakt verdeeld. De import stookt de boel op.

Met de nek aangekeken

En dan nu weer dat rapport van de RIVM. In de samenvatting staat dat goed nagedacht moet worden over de vestiging en uitbreiding van veehouderijen in de nabijheid van andere bebouwing. De wereld op zijn kop. Wij woonden hier tot ieders genoegen. Toen kwamen de buitenstaanders en bouwden in onze omgeving. En nu moeten wij wijken, of worden op zijn minst met de nek aangekeken. De wondere wereld waar ook onze opvolgers nog gelukkig moeten worden.
Beheer