Doorgaan naar artikel

Gijzeling JBS wake-upcall voor voedingsbedrijven

Geüpdatet op:
Bedrijven
Commentaar
Foto: Canva

Foto: Canva

Cybermisdaad loont en is groeiende business.

Ruim € 9 miljoen heeft de Braziliaanse vleesgigant JBS aan losgeld betaald na een cyberaanval die het bedrijf onlangs platlegde. Topman Andre Nogueira heeft het zelf bekendgemaakt. Hij stond voor een duivels dilemma toen zijn vleesbedrijf gehackt werd: ofwel dagenlang plat liggen, met gevolgen voor productie en klantrelaties, of geld dokken. De daders zitten waarschijnlijk in Rusland, ze zijn naar verluidt betaald in bitcoins.

Digitale criminaliteit neemt hand over hand toe

Ziedaar drie risicofactoren die samenwerken: schimmige praktijken vanuit een land dat belang denkt te hebben bij destabilisatie van andere landen, cryptogeld dat niet te traceren is en steeds slimmere hackers. In dit geval was er een aanval met ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd.

Gijzeling van JBS bewijst dat ook de voedingsmiddelenindustrie niet buiten schot blijft

De digitale criminaliteit neemt een verontrustende omvang aan. Er zijn al ziekenhuizen, universiteiten en overheidssites met succes aangevallen. Hightechbedrijf ASML, het Nederlandse paradepaardje, werd slachtoffer van Chinese bedrijfsspionage. Zeer onlangs dreigden benzinetekorten in de Verenigde Staten na een gijzeling van oliepijplijnbedrijf Colonial Pipeline. Een deel van het door dit bedrijf betaalde losgeld is overigens teruggevonden. De succesvolle gijzeling van JBS bewijst dat ook de voedingsmiddelenindustrie niet buiten schot blijft. Deze branche is vanwege bederfelijke producten misschien wel extra gevoelig voor chantagepraktijken.

Wees je bewust van de risico’s van cybermisdaad

Deze week bracht ABN Amro de resultaten naar buiten van een onderzoek naar het risicobewustzijn van ondernemers als het om cybercriminaliteit gaat. Dat is nog steeds te laag. Tijd voor verandering. Misschien kan deze brutale gijzeling bij JBS een positieve uitwerking hebben: iedereen moet nu wel wakker zijn.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin