Glanbia Ireland verhoogt melkprijs met 5 cent per liter

14-04-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Ierse zuivelcoöperatie Glanbia Ireland verhoogt de basismelkprijs met een ‘historische’ 5 cent per liter.

Leden/leveranciers ontvangen daarmee voor de in maart geleverde melk 47,08 cent per liter. Concurrent Lakeland Dairies betaalt na een verhoging met 3,6 cent eveneens ruim 47 cent per liter.

“De prijzen op de zuivelmarkten zijn op nog nooit vertoonde hoogtes beland en de melkstroom in de wereld zal waarschijnlijk in de eerste helft van dit jaar lager uitkomen”, zegt bestuursvoorzitter John Murphy. “We bevinden ons nu op onbekend terrein. Stijgende kosten en beperkte levering van de belangrijkste benodigdheden zoals voer en kunstmest dragen bij aan het huidige sterkte van de zuivelprijzen op de wereldmarkten.” Murphy waarschuwt wel dat de inflatie de komende tijd gevolgen kan gaan hebben voor de consumentenvraag.

Kosten dekken

Boerenbond ICMSA zegt van andere coöperaties in Ierland een verhoging in dezelfde orde van grootte te verwachten. Voorzitter Noel Murphy van de sectie melkveehouderij: “We verwelkomen deze verhoging van Glanbia Ireland. Het is wat de markt aangeeft maar God weet dat het ook hard nodig is om de kosten te dekken. De dagen dat coöperaties zich achter onbekende marktontwikkelingen en dergelijke kunnen verschuilen, zijn nu echt voorbij.”

Ierse melkproductie vlakt af

Uit de cijfers van het Central Statistics Office in Dublin blijkt dat de Ierse melkproductie de laatste maanden afvlakt. In februari was, vergeleken met een jaar eerder, sprake van een bescheiden toename met 0,8% naar 355,2 miljoen liter. Dat volgt op een daling met 4,1% in januari en met 1% in december.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer