Glastuinbouw gebruikt 23% minder gas

30-08 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

In het eerste halfjaar gebruikte de glastuinbouw 23% minder gas, blijkt uit cijfers van het CBS.

De statistiekdienst wijdt deze daling aan het zachte voorjaar en de hoge energieprijzen. Ook industriële bedrijven en consumenten gebruikten in de eerste 6 maanden van dit jaar minder gas. Vergeleken met de eerste helft van 2021 was het landelijke verbruik van 2022 25% lager: totaal ging er 17,6 miljard kuub doorheen.

Kassen staan leeg

Glastuinders kiezen sinds de stijgingen van de gasprijzen er vaker voor om (tijdelijk) kassen leeg te laten staan vanwege de hoge kosten. Ook andere bedrijven in de food- en agribusiness schakelen hun productie af om de energiekosten binnen de perken te houden. In het eerste halfjaar van 2022 daalde het gasverbruik in de energie-intensieve industrie met meer dan 30% vergeleken met de eerste helft van 2021. De chemische industrie gebruikte 32% minder kuub. Bijvoorbeeld Yara, dat gas nodig heeft voor de productie van kunstmest in het Zeeuwse Sluiskil. Ook in het tweede halfjaar doen bedrijven deze noodgrepen om kosten te drukken.

Nederland is niet alleen gebruiker, maar ook doorvoerder van aardgas, zowel in gasvormige als in vloeibare vorm. De import van gas steeg met 3%, de export was 20% minder. De import van gasvormig aardgas nam met 10% af, maar de gasimport verschilde sterk in herkomst. Aan de ene kant kwam er twee keer zoveel gas uit België en vijf keer meer gas uit het VK. Aan de andere kant haalde Nederland 26% minder gas uit Noorwegen en 70% minder via Duitsland. Het CBS noemt het ‘aannemelijk’ dat dit gas uit Duitsland veelal uit Rusland afkomstig is, maar dat de precieze oorsprong van het gas moeilijk te bepalen is.

Import LNG stijgt

Om te compenseren voor het Russische gas, haalt Europa sinds het begin van de oorlog in Oekraïne meer gas in vloeibare vorm binnen. De import van LNG steeg dus ook met 57%. Hiervan is ongeveer de helft afkomstig uit de VS en ook een deel (35%) van Russische afkomst.

De Nederlandse overheid bouwt nu de gasvoorraad op voor de winter, afgelopen juni registreerde het CBS een voorraad die tussen de hoeveelheden van 2020 en 2021 in lagen. De laatste update van het ministerie van Economische zaken is dat de opslagen nu eind augustus voor 71% gevuld zijn. In november zou dat volgens het plan van de regering 80% moeten zijn.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen


Beheer