Glastuinbouw: hoger Europees steunbedrag nodig én mogelijk

01-11-2022 | |
Glastuinbouw: hoger Europees steunbedrag nodig
Voor energie-intensieve bedrijven is de steun veel ruimer. Daarvoor is het plafond verdubbeld naar € 50 miljoen per onderneming. De meeste glastuinbouwbedrijven voldoen aan die criteria voor energie-intensieve bedrijven. – Foto: Canva

Met meer steun van de Europese Unie kan de Nederlandse glastuinbouwsector de energietransitie vlottrekken. Dat is de boodschap van Glastuinbouw Nederland overmorgen aan de Vaste Kamercommissie EZK in Den Haag.

Nederland is door Europese regels begrensd in zijn steun aan bedrijven, maar de Europese Unie (EU) heeft haar regels voor staatssteun verruimd. Daardoor is het argument om niet meer steun te geven, verdwenen.

Tuinbouwbedrijven mogen van de EU maximaal een vergoeding van € 250.000 per bedrijf krijgen ter compensatie van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, waar dat eerder € 62.000 was. Ter vergelijking: voor energie-intensieve bedrijven is de steun veel ruimer. Daarvoor is het plafond verdubbeld van € 25 naar € 50 miljoen per onderneming. De meeste glastuinbouwbedrijven voldoen aan die criteria voor energie-intensieve bedrijven.

De Nederlandse tuinbouw kan een cruciale rol spelen om de opwekking van duurzame energie een sterke impuls te geven. Nu levert de glastuinbouw dagelijks ruim 10% van de Nederlandse elektriciteit. Dat percentage wil de sector verder opschroeven, terwijl het gebruik van wkk’s in de toekomst fiscaal wordt ontmoedigd.

TEK is druppel op gloeiende plaat

De rol van de glastuinbouw in de energietransitie is groot, stelt Glastuinbouw Nederland. Dankzij de innovaties uit de glastuinbouw kan de afhankelijkheid van aardgas versneld verminderen. Glastuinbouw Nederland stelt het heel helder: “Zonder steun voor de glastuinbouw trekt het kabinet de stekker uit de nationale energietransitie.” Dat zou het kabinet doen door geen hoger steunbedrag in te stellen. De huidige tegemoetkoming energiekosten (TEK) is een druppel op de gloeiende plaat en zal ertoe leiden dat dit jaar bijna één op de twaalf glastuinbouwbedrijven de deur zal sluiten.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Verheul
Jeroen Verheul Redacteur


Beheer