Glastuinbouw klaar voor actieherfst tegen gascrisis

10-08 | |
Foto: Canva/Hilda Weges
Foto: Canva/Hilda Weges

De glastuinbouw kondigt acties aan voor dit najaar, voor meer urgentie rond de gascrisis.

De glastuinbouw ziet te weinig gebeuren om de economisch rampzalige gevolgen van de zich voltrekkende energiecrisis tegen te gaan. Het overige bedrijfsleven, noch het brede publiek, noch de politiek lijkt zich te beseffen wat veel glastuinders allang in de portemonnee voelen.

Publieksvriendelijke acties

Daarom kondigt de glastuinbouw publieksvriendelijke acties aan voor dit najaar. Voorzitter van Glastuinbouw Nederland Adri Bom-Lemstra rekent het belang van actie voor de Nederlandse economie voor. “We gebruiken in Nederland in een gemiddeld jaar 40 miljard kuub gas. Tot een jaar geleden betaalden we daar met elkaar € 8 miljard voor. Met de huidige gasprijs liggen die kosten echter tien keer zo hoog. Een verschil van € 72 miljard, dat is een economische dreun die echt niet alleen de glastuinbouw raakt. Die raakt ons allemaal.”

‘Andere bedrijfstakken: sluit je aan’

Bom-Lemstra noemt het van groot belang dat andere bedrijfstakken zich aansluiten bij de signalen van de glastuinbouw richting overheid. Driekwart jaar geleden voorspelde Rabobank al dat 40% van de glastuinbouwbedrijven in financiële problemen komt als de situatie niet verbetert. “En die verbetering voorzie ik op korte termijn niet.”

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer


Beheer