Glastuinder krijgt taakstraf voor wietkwekerij

16-11-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Een poging van een glastuinder om zijn komkommerkwekerij met crimineel geld overeind te houden, leverde hem naast kopzorgen ook een taakstraf van 150 uur op. Daarnaast hangt hem twee maanden cel boven hoofd, bepaalde de rechtbank in Zwolle maandag 16 november.

Nico van A. begon in glastuinbouwgebied de Koekoekspolder in 2014 zijn komkommerkwekerij in een voormalige rozenkwekerij. Niet het beste jaar om te beginnen, zo begreep hij later. Drie jaar na zijn start kreeg hij te maken met een enorme huurverhoging. Omdat vertrekken geen optie was, begon hij steeds vaker aan een ‘alternatieve manier van verdiensten’ te denken.

Inval na anonieme tip

In twee weken tijd bouwde hij in 2017 de hennepkwekerij op nadat hij via een kennis in contact kwam met twee Brabanders uit het criminele circuit. Hij betaalde zelf de circa € 30.000 tot € 40.000 aan kosten voor de opbouw. De Brabanders betaalden de circa 25 werknemers die de wiet kwamen knippen. Van A. kreeg een derde van de opbrengst. Het was amper genoeg om uit de kosten te komen. Het was wachten op de tweede oogst van 1.500 planten die hem € 50.000 winst op moest leveren. Aan oogsten kwam hij niet toe: op 24 juli 2017 viel de politie na een anonieme tip zijn kwekerij binnen. De wietkwekerij was op het bedrijf verborgen achter een muur van pallets.

Zie ook: OM wil 1,5 ton criminele winst van komkommerteler

De 150 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf zijn vergelijkbaar met de eis van de officier van justitie. Van A. vreesde, naast represailles uit het criminele circuit, vooral de € 151.000 ‘criminele winst’ die het Openbaar Ministerie (OM) van hem af wilde pakken. Want zelf zei hij slechts € 17.000 aan opbrengsten gehad te hebben. De rechtbank berekende het voordeel op € 17.583, fors lager dus dan de vordering van het OM.

Satink
Michiel Satink Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.