GLB-onderhandelaar Ruissen wil water bij de wijn

Bert-Jan Ruissen (SGP), Europarlementariër. - Foto: Roel Dijkstra
Bert-Jan Ruissen (SGP), Europarlementariër. - Foto: Roel Dijkstra

Bert-Jan Ruissen wil onderhandelingen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid vlot trekken. 10% van de landbouwgrond verplicht uit productie nemen ten behoeve van de natuur is voor hem onaanvaardbaar.

De reden van de opschorting van de onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) ligt niet alleen bij de landbouwministers zegt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. “Wij moeten als parlement gaan bewegen. Ik ga mijn collega’s proberen te overtuigen dat we niet al te star moeten zijn”, aldus Ruissen. Vorige week werden de onderhandelingen over het nieuwe GLB afgebroken nadat de Europese landbouwministers een voorstel van het Europees Parlement hadden afgewezen.

SGP‘er Ruissen maakt als enige Nederlandse parlementariër namens de Europese fractie van conservatieven en hervormers (ECR) deel uit van de onderhandelingsdelegatie van het Europees Parlement bij de GLB-besprekingen. Ruissen heeft in de onderhandelingsdelegatie een minderheidspositie. De onderhandelingen worden gevoerd tussen parlement, Europese Commissie en de Portugese landbouwminister Maria do Céu Antunes als voorzitter van de Europese raad van landbouwministers.

Herverdeling directe inkomenssteun

In een interview met weekblad Boerderij, dat dinsdag 8 juni verschijnt, zegt Ruissen dat hij voor een deel begrip heeft voor de opstelling van de lidstaten, die zich niet konden vinden in de eisen van het Europees Parlement. Dan gaat het bij voorbeeld over de herverdeling van de directie inkomenssteun van grote bedrijven naar kleine bedrijven. 10% van het budget moet van de grote boeren naar de kleine boeren. Zo’n maatregel heeft zin in landen waar er grote verschillen zijn in de inkomenssteun tussen verschillende bedrijven, zegt Ruissen. In Nederland is dat nauwelijks aan de orde. “Bij ons zijn er niet heel grote verschillen in de betalingen. Waarom moet je dan met geld gaan schuiven?”, zegt Ruissen, die de lidstaten ondersteunt in hun pleidooi voor een uitzondering op de herverdelingsregel.

Landbouwgrond verplicht uit productie nemen

Ruissen zegt een rode lijn te hebben gezet bij het idee om 10% van de landbouwgrond verplicht uit productie te nemen ten behoeve van de natuur. “Ik heb niet veel rode lijnen, maar als die 10% een verplichting zou worden… Dat is voor mij onaanvaardbaar.” Ruissen verzet zich ook tegen een door de Europese Commissie en een deel van het parlement gekoesterde wens om de doelstellingen van de Boer-tot-Bordstrategie en de Biodiversiteitsstrategie als dwingende eisen in de GLB-regels op te nemen.

Eco-regelingen

De onderhandelingen liepen vorige week ook stuk op het deel van de directe betalingen dat aan de zogenoemde eco-regelingen (voor klimaat, milieu, bodem, water en lucht) moet worden besteed. Het parlement zette aanvankelijk in op 30%, de lidstaten hielden vast aan 20%. Het compromis (25%) dat de lidstaten op tafel legden was in de ogen van het parlement te vrijblijvend. Het tegenbod van het parlement leverde echter de reactie op dat verder praten op dat moment geen zin had.

De onderhandelingen liggen niet helemaal stil. Ruissen verwacht dat de gesprekken halverwege deze maand weer op gang gaan komen, om uiteindelijk toch nog onder het Portugees voorzitterschap tot een akkoord te komen.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Braakman
Jan Braakman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.