Goed aanbod houdt hogere prijs aardappel tegen

10-02-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De handel op de aardappelmarkt is vrij tam. PotatoNL noteert de tweede week van februari dan ook stabiel voor frites (categorie 1) op € 14 tot € 17,50 per 100 kilo.

Het aanbod van aardappelen waar telers vanaf willen, blijft wel komen. Zo zijn er wat partijen Agria’s die minder goed houdbaar zijn. Ook in België zijn mindere partijen te vinden van onder andere Challenger. En hier en daar wordt een schuur geopend met mindere Fontanes. De verwerkende industrie hoeft daarom niet zo nodig de markt op. Het goede aanbod houdt een prijsstijging tegen.

Het Belgische Belgapom noteerde afgelopen vrijdag dan ook onveranderd voor de verschillende fritesnoteringen (Bintje, Challenger en Fontane) op € 14 per 100 kilo. De kwaliteit van Bintjes is gemiddeld genomen goed. Daar zijn geen bewaarproblemen mee. De prijzen voor Bintjes liggen tussen € 14 en € 16 per 100 kilo. Belgapom noteert voor diepgevroren frites en in dat segment worden bijna geen Bintjes meer verwerkt. De bovenkant van de prijs die voor Bintjes wordt betaald (€ 16) door schillerijen, versmarkt en export wordt daardoor niet genoteerd.

Vraag Oost-Europa

De handel is rustig, maar toch gebeurt er wel iets. Vorige week kwamen berichten vanuit Oost-Europa dat er geen aardappelen nodig waren en toch werd eind van de week weer wat besteld.

Flauwe termijnmarkt

De notering voor het aprilcontract 2020 op de termijnmarkt in Leipzig is vorige week gedaald naar € 16,50 per 100 kilo. het prijsverschil met de cashsettlementprijs is verkleind. De cashsettlementprijs bleef donderdag 6 februari gelijk op € 15,30 per 100 kilo.

Prognose: prijshoudende markt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer