Goed begin gerstoogst met 8 tot 11 ton per hectare

01-07-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Voor de regen rondde Heijboer de oogst van wintergerst voor vermeerdering af, in het Zeeuwse Scherpenisse. - Foto: Anton Dingemanse
Voor de regen rondde Heijboer de oogst van wintergerst voor vermeerdering af, in het Zeeuwse Scherpenisse. - Foto: Anton Dingemanse

De eerste wintergerst is geoogst en die opbrengsten vallen niet tegen. CZAV geeft een eerste indicatie af van 8 tot 11 ton per hectare.

De Zuidwestelijke coöperatie rekent gemiddeld met 9 ton, dus de eerste percelen leveren een normale opbrengst af. “Vooral van vroeg gezaaide percelen met vochthoudende grond komt best een goede opbrengst”, ziet Jurriaan Visser, afdelingshoofd granen van CZAV. “Op lichte gronden valt het tegen.”

Wintergranen staan wisselvallig

De wintergranen staan sowieso wisselvallig, maar er is hoop op redelijke opbrengsten. “Zomergranen hebben veel meer te lijden gehad onder de droogte, hoewel de recente regen altijd helpt. Hoe dan ook; de verschillen zijn dit jaar groter dan normaal, maar de eerste signalen over de graanoogst zijn hoopvol.”

Granen voor gezonde vruchtwisseling

Jan Heijboer uit het Zeeuwse Scherpenisse is tevreden over de opbrengst van wintergerst. Hij teelt met zijn broer Bram bloemenzaden en gebruikt granen voor een gezonde vruchtwisseling. Ze produceerden op 3,2 hectare het ras Rafaela op contract voor Van Iperen, voor de vermeerdering. Dorsen doen ze zelf met eigen combine. Met zo’n 11 ton per hectare met 12,7 tot 15,7% vocht is Heijboer tevreden. “Boven verwachting. Het gewas bleef best lang groen.”

Gemiddeld is de opbrengst beduidend lager dan vorig jaar, wat ook wel echt een topjaar was

Aart den Bakker, manager afzet bij Agrifirm, geeft eveneens aan dat de eerste signalen over de opbrengsten van wintergerst positief zijn. “Een topper wordt het niet, maar het valt ook niet tegen. Gemiddeld is de opbrengst beduidend lager dan vorig jaar, wat ook wel echt een topjaar was.”

De wintergerstoogst ligt nu even stil door de regen. De tarweoogst komt waarschijnlijk in de tweede helft van juli op gang.

Noorden staat beter dan het Zuiden

Het landelijke beeld is dat het Noorden beter staat dan het Zuiden. Den Bakker: “Door de regen frissen de gewassen wel mooi op; je kijkt er weer anders tegenaan. Het kan vooral de opbrengst van wintertarwe nog een leuk zetje geven.”

Aan de afzetkant heerst nog meer onzekerheid dan aan de productiekant. Afnemers hebben een afwachtende houding en kopen vanwege de economisch wankele situatie niet ver vooruit.

Vos
Petra Vos Redacteur
Meer over


Beheer