Goed dat nertsen geruimd worden

Krijgt die verd……, sorry, vermaledijde Esther Ouwehand toch nog gelijk. Ze wees, toen er nog niets bekend was, al op de mogelijkheid van een besmetting van corona van nerts naar mens. Dat was ongepast en kwetsend voor de nertsenhouders.

Ze heeft het gelijk aan haar kant gekregen. Verwacht u nu dat ik mijn excuses aanbiedt aan Esther Ouwehand? Geen sprake van. Ik denk nog net zo over haar houding, als toen ze de nertsenhouders onnodig angst aanjoeg. Het ging en gaat om de provocatie, die ze zoekt. Daarbij koestert ze dieren en kwetst ze mensen.

Ouwehand past helemaal bij de actiegroepen Animal Rights en Bont voor Dieren. Die treden ook alle menselijke waarden met voeten. Ze willen de bio-industrie verbieden. Bij de nertsenhouderij hebben ze succes gehad. Die moet in 2024 stoppen.

Tegen de ruiming van nertsen

De actiegroepen zijn tegen het doden van dieren ten behoeve van de mens. Daarom verzetten ze zich nu weer tegen de ruiming van de besmette nertsenbedrijven. Gelukkig zonder succes, zo heeft de rechter vrijdag bepaald.

Maar ze hebben weer laten zien dat ze niets ontzien bij hun acties om het doel te bereiken. Minister Schouten koos terecht voor ruimen, omdat de Volksgezondheid gevaar zou kunnen lopen. Daar hebben de actievoerders lak aan. Dieren gaan boven mensen, ook als de gezondheid in het geding is. En boven de angst van nertsenhouders. Anders zouden ze de actie het ruimen uit te stellen niet gevoerd hebben. Evenals hun dreiging bij de getroffen bedrijven te gaan demonstreren. Bah.

Opgebouwde goodwill verspeeld

Interessant is de vraag hoe ver je kunt gaan met actievoeren. Dat geldt ook voor ons als agrarische sector. Onze eerste actie naar Den Haag met Bart Kemp als leider was prima. We hadden de sympathie van de bevolking. Met de tweede werd dat al wat minder en later sloeg de stemming zelfs om. Bij de mislukte demonstratie tegen racisme op de Dam hoorde je in de commentaren en reacties vaak: ‘En de boeren dan, die met de trekker op de snelweg reden? Die kregen ook geen bekeuring, terwijl het wel verboden was’. Ik denk dat we onze opgebouwde goodwill zo langzamerhand weer verspeeld hebben.

Een moeilijk, maar goed besluit van minister Schouten

Hoe dan ook, de nertsen worden geruimd. Een moeilijk, maar goed besluit van minister Schouten. Ik hoop dat ze nu ook komt met een goede stoppersregeling, vooruitlopend op het definitieve einde in 2024. Dan kunnen de getergde nertsenhouders bouwen aan een nieuwe toekomst. Daar hebben ze recht op.Tot slot een tip voor de actievoerders. Het blijkt dat veel katten ook het coronavirus hebben en kunnen overdragen. Dus is het tijd om actie te voeren tegen alle mensen, die een kat hebben. Met als einddoel natuurlijk de katten uit Nederland te laten verdwijnen. Dat heeft nog een voordeel. Een kat is een roofdier en doodt vele kuikens van weidevogels. Dat is een groot probleem voor het in stand houden van weidevogels. Dus, katten weg en meer vogels in de lucht. Wat wil je nog meer.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.