Goed dat Van Maanen Farmers Defence Force verlaat

Zo, dat geeft helderheid. Een bestuur moet een eenheid zijn. Als je dat niet bent, kun je ook geen eenduidig beleid uitstralen. Dat kan Farmers Defence Force (FDF) nu wel, nu Jeroen van Maanen en Daniëlle Hekman zijn weggewerkt.

Geheel volgens de succesformule van FDF: de beuk er in.

“Daar hebben ze in Brabant succes mee gehad,” zegt Hanna. “Het provinciebestuur heeft door hun toedoen nu een college dat veel boervriendelijker is. Ze hebben hun kortetermijndoelstelling behaald.”

Buigen of barsten

Hetzelfde geldt voor de landelijke acties met trekkers in Den Haag. Een groot succes. Buigen of barsten, dat is hun devies.

Sieta van Keimpema, al jaren actievoerder, haalde vorige week de schouders op, toen haar gevraagd werd naar de ruzie in het bestuur van FDF. “Het knettert overal wel eens, dat heb je bij organisaties in opbouw”, minimaliseerde ze de situatie.

“Een voor Sieta kenmerkende uitspraak”, zegt Hanna met een glimlach. “Waar zij is, knettert het altijd. Niet alleen bestuurlijk, maar ook op haar eigen bedrijf. Niet voor niets moesten zij en haar man ermee stoppen omdat FrieslandCampina de melk niet meer wilde ophalen.”

Jeroen van Maanen dwong respect af met zijn wijze van argumenteren

Daarom past Sieta zo goed bij Mark van den Oever. Volop de actieviool spelen, daar houden ze van. Daar geloven ze ook in. Daar paste de integere Jeroen van Maanen niet bij. Die dwong respect af met zijn wijze van argumenteren. Daardoor kwamen acties aanvaardbaar en geloofwaardig over. Duidelijk anders dan de overgebleven bestuurders in FDF.

Nietsontziende actiegroep die alleen strijdt voor eigen gelijk

FDF kan nu zijn wat ze wil zijn: een nietsontziende actiegroep die alleen strijdt voor het eigen gelijk. Overleg kan alleen als de andere partij doet wat zij willen. En anders lopen ze weg.

Naast deze actiegroep past een sterke organisatie die wel wil overleggen. Een herboren LTO, die kracht uitstraalt met een goede leider. Want dat is ook de verdienste van FDF: ze hebben ervoor gezorgd dat de niet bij de LTO-achterban passende voorzitter verdween.

Het is tijd om te oogsten. Een sterke LTO en daarnaast een strijdlustige FDF liggen binnen handbereik.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.