Doorgaan naar artikel

Goed functionerend voedselsysteem van vitaal belang

Een distributiecentrum van Albert Heijn draait op volle toeren. Er wordt hard gewerkt om de schappen in de supermarkten goed gevuld te houden. Consumenten slaan extra in wegens het coronavirus. - Foto: ANP

Een distributiecentrum van Albert Heijn draait op volle toeren. Er wordt hard gewerkt om de schappen in de supermarkten goed gevuld te houden. Consumenten slaan extra in wegens het coronavirus. - Foto: ANP

In deze crisis wordt heel wat creativiteit, afstemming en coördinatie gevraagd.

“Iedereen wordt door de corona-crisis geraakt”, zo zei premier Rutte in zijn persconferentie. De gezondheid wordt bedreigd en inmiddels is ook een groot deel van de economie lamgelegd. De onzekerheden over het verdere verloop zijn nog groot. Mensen voelen zich vaak ook onzeker. Er lijken, gezien het hamstergedrag, bij sommigen ook twijfels ten aanzien van het voedselsysteem. Je ziet een vlucht van consumenten in basisproducten, zoals zuivel, groente en fruit. De crisis drukt ons daarmee ook weer met de neus op de feiten: een goed functionerend voedselsysteem is cruciaal en van vitaal belang, juist als het er zo op aan komt.

Een goed functionerend voedselsysteem is cruciaal en van vitaal belang, juist als het er zo op aan komt

Het hamstergedrag creëert onnodig extra druk op het voedselsysteem. Retailers moeten soms op de spotmarkt bijkopen om voldoende in de schappen te houden. Niettemin lijkt het voedselsysteem in haar kern goed te blijven functioneren, zij het dat de luxere kanten ervan, zoals de horeca en de foodservice-onderdelen, zware klappen oplopen.

Mensen blijven eten

De mensen blijven eten en de voedselbranche lijkt daarom minder crisisgevoelig dan andere sectoren in de economie. Er zijn inderdaad verschillen, maar de voedselketen is zeker niet immuun voor wat er nu gebeurt. Ook daar worden mensen ziek. Met kunst en vliegwerk valt veel op te vangen, maar in Italië wordt bijvoorbeeld op plekken de melk niet opgehaald. Het sluiten van de grenzen voor personen en de terugkeer van arbeidsmigranten naar hun families leidt tot problemen bij het oogsten. Het behoud van open markten en een goed werkende logistiek zijn essentieel voor zowel de consumenten als de sector.

Geen draaiboeken

Voor Covid-19 bestaan geen draaiboeken. Juist in een voedselsysteem waarin vandaag zo ongeveer alles met alles samenhangt wordt in deze crisis heel wat creativiteit, afstemming en coördinatie gevraagd. Er gebeurt al veel, maar dit vraagt verdere ontwikkeling en ook nauwe publiek-private samenwerking. Sector en overheid schouder aan schouder in de zorg voor ons voedsel. Dat maakt succesvol, verbindt en geeft trots.

Snel delen

Image
Roel Jongeneel

Columnist

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin