Doorgaan naar artikel

Goed nieuws over gezonder eten!?

Nederlanders zijn in de periode 2019-2021 gezonder gaan eten.

Geüpdatet op:
Column
Food
gezonder eten

Hoogopgeleiden eten meer groente en fruit dan laagopgeleiden. Foto: Canva

Onlangs verscheen de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) van RIVM.

Met opmerkelijk nieuws: Nederlanders zijn in de periode 2019-2021 gezonder gaan eten. Ik kijk dan meteen naar de consumptie van groente en fruit. Wat blijkt: Nederlanders aten 163 gram groente per dag (dat was 134 gram in 2012-2016) en 129 gram fruit (was 117 gram). Vooral de verhoging bij groente is opmerkelijk: die daalde namelijk al sinds 1987.

Ruimte om zelf te koken

We zagen het al wel een beetje aankomen; de aankoopcijfers van groente en fruit lieten in 2020 en 2021 een flinke stijging zien, blijkt uit gegevens van GroentenFruit Huis. Inderdaad, de Covid-jaren. Een relatie met bezorgdheid om de eigen gezondheid is dan al snel gelegd. Een andere verklaring is dat mensen vanwege de lockdowns meer thuis waren en werkten en bovendien de restaurants dicht waren, wat meer ruimte bood om zelf te koken.

Voor je het weet zitten we weer op pre-corona cijfers!

Kunnen we nu tevreden achteroverleunen? Kunnen we stellen dat de consumptie van Nederlanders blijvend veranderd is? Ik ben bang van niet. De VCP is tot en met 2021, maar aankoopcijfers van groente en fruit in 2022 laten een lichte daling zien. Voor je het weet zitten we weer op pre-corona cijfers! Net zoals de files, de drukte op Schiphol en alle andere dingen waarvan we dachten dat het nooit meer hetzelfde zou zijn. We gaan gewoon door waar we gebleven waren.

Dus beste overheid: schiet eens op met die btw-verlaging

Dit vraagt om hernieuwde aandacht voor groente en fruit. Het belang van gezonder eten gaat niet alleen over Covid, maar vooral over de preventie van welvaartsziekten en meer gezonde levensjaren. De VCP biedt hiervoor een extra aandachtspunt; hoogopgeleiden eten meer groente en fruit dan laagopgeleiden (beter gezegd: praktisch opgeleiden). Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat financiën hier een rol spelen.

Want, ook al zijn groente en fruit in Nederland goedkoper dan in veel andere landen, als je weinig te besteden hebt, zijn er genoeg alternatieven die nog goedkoper zijn. Die helaas ook minder gezond zijn. Dus beste overheid: schiet eens op met die btw-verlaging. Als het echt zo moeilijk is om te bepalen wat groente en fruit is, hierbij een gratis tip: begin met verse groente en fruit. Dat snapt iedereen.

Snel delen

Herman Peppelenbos, lector groene gezondheid, wil de consumptie van groente en fruit stimuleren. "Hopelijk leidt grip op de inhoudsstoffen en de relatie tot gezondheid tot meer waardering en meer waarde van groente en fruit. Dat is mijn droom.” Foto: Karin Jonkers
Herman Peppelenbos

Lector groene gezondheid op de HAS Hogeschool in Den Bosch

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin