Goed weer in VS drukt sojaprijs iets

De notering voor sojabonen bereikte eind vorige week op de termijnmarkt in Chicago het hoogste punt in bijna drie maanden.

Deze week doen de noteringen van het juli- en het septembercontract een stapje terug. Dit zijn momenteel de meest verhandelde sojacontracten in Chicago. De weersvooruitzichten zijn goed in de grote sojaregio’s in de Verenigde Staten. Bovendien staan de sojagewassen er goed bij. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) rangschikt 70% van alle sojapercelen in de categorie goed of uitstekend. Dat was vorig jaar 53% rond de langste dag.

Meer kans op goede sojaoogst

De uitstekende stand en de goede weersvooruitzichten geven meer kans op een goede sojaoogst. Dit drukt de sojanoteringen omlaag in Chicago, ondanks dat de vraag naar sojabonen uit China aanhoudt. Na de ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Chinese topdiplomaat Yang Jiechi op Hawaï, hebben de handelaren hoop dat de vraag uit China aanhoudt.

Dat is ook te zien op de wereldmarkt. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor sojabonen staat al vier dagen boven de 180 punten. Dat is de hoogste stand in vijf maanden.

Sojamarkt draait om China

China is de spil waar de sojamarkt om draait. Het USDA verwacht dat China 96 miljoen ton sojabonen moet importeren in het nieuwe seizoen 2020-2021. Dat is de één na hoogste import ooit. Bijna een derde van alle sojabonen die in de wereld worden geteeld, gaat naar China. Bijna twee derde van de wereldhandel is gericht op China.

Prognose: markt is stabiel.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.